PKS: Naknada za flaširanu vodu smanjena za 12 odsto

Izvor: Vesti-online.com, 18.Apr.2017, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS: Naknada za flaširanu vodu smanjena za 12 odsto

Na inicijativu Privredne komore Srbije, smanjen je iznos naknade po litru prodate flaširane vode za 12 procenata u odnosu na iznos iz 2016. godine, što domaćim proizvođačima omogućuje konkurentniji položaj na tržištu Evropske unije i zemalja okruženja.

Novom Uredbom o visini naknade za vodu za 2017. godinu koju je Vlada usvojila na sednici 13. aprila, naknada je umanjena za 12 odsto, čime je ovaj iznos >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vraćen na nivo iz 2012. godine.

Uredba o visini naknade za vode za 2017. godinu je rezultat uspešne saradnje PKS i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje je razumelo potrebu privrede da se na ovaj način pruži podrška za unapređenje konkurentnosti naših proizvoda, kako na domaćem, tako i na tržištu regiona i EU.

Razgovore povodom inicijative za smanjenje naknade sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine pokrenula je Grupacija proizvođača mineralnih voda, voćnih sokova i bezalkoholnih pića Privredne komore Srbije, čije su članice, između ostalih, Koka kola, Knjaz Miloš, Prolom voda.

Proizvođači su zadovoljni usvojenom Uredbom i vide je kao značajan korak na unapređenju konkurentnosti. Ističu važnu ulogu Privredne komore Srbije i inicijativa usmerenih na poboljšanje uslova poslovanja i investicionog potencijala svojih članica.

- Doneta Uredba za našu kompaniju je veoma značajna. Želeli bismo da istaknemo da je ovo  prvenstveno pohvalno zbog uspostavljanja konkurentnosti u odnosu na uvozne flaširane vode, ali i da na ovaj način otvaramo mogućnost i našoj regionalnoj konkurentnosti. Istovremeno, ovim možemo pomoći izvoznom potencijalu sa jedne strane, kao i mogućnosti reinvestiranja od umanjenog iznosa naknade u proširenje domaćeg poslovanja, bilo kroz jačanje brenda, proširenje asortimana ili pojačanu distribuciju, sa druge strane. Zahvaljujemo Privrednoj komori Srbije i Udruženju industrije mineralnih voda na višemesečnom zalaganju da ova Uredba bude usvojena - rekla je Andrea Radonjić, menadžer u kompaniji Koka kola HBC.

U kompaniji Knjaz Miloš smanjenje naknade za vode od 12 odsto vide kao prvi korak u jačanju konkurentnosti domaćih proizvođača u odnosu na regionalne.

- Nadamo se da je ovo i prvi korak ka usaglašavanju naknade u Srbiji sa naknadama u regionu i EU i usvajanju predloga industrije da se naknada smanji za 30 odsto u odnosu na naknadu iz prethodnog perioda. Ovakva odluka za nas je znak da Vlada Srbije prepoznaje potrebu da se ojača domaća proizvodnja i isprave greške učinjene još u 2007. godine kada je naknada povećana za 40 odsto što je domaće proizvođače dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače iz regiona i značajno otežalo izvoz - izjavila je direktorka odeljenja pravnih poslova u kompaniji "Knjaz Miloš" Adrijana Despotović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Naknada za flaširanu vodu smanjena za 12 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2017

Na inicijativu Privredne komore Srbije (PKS) smanjen je iznos naknade po litru prodate flaširane vode za 12 procenata u odnosu na iznos iz 2016. godine, što domaćim proizvođačima omogućava konkurentniji položaj na tržištu Evropske unije i zemalja okruženja, saopšteno je danas iz PKS...Novom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.