PANIKA U EVROPSKOJ UNIJI! Potpuna nestašica, Fajzer zavrnuo slavinu - sve vakcine idu Bajdenu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jan.2021, 00:00

PANIKA U EVROPSKOJ UNIJI! Potpuna nestašica, Fajzer zavrnuo slavinu - sve vakcine idu Bajdenu!

Potpuni zastoj nastavka imunizacije u svim zemljama EU jasno govori kolika je trenutno stvarna moć i pozicija EU u svetu.

EU, naime, voli o sebi misliti najbolje, oslanjajući se na vekove kulturne, tehnološke, naučne i industrijske dominacije, ali ta priča za 450 miliona građana sada nije nikakva uteha.

Unija je ostala bez vakcina, a što je još gore, niko nema pojma kada će se i hoće li se uskoro regulisati nabavka sa dva odobrena seruma, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Fajzerovim i Moderninim.

Astra-Zaneka, koja usred krize poručuje da će moći isporučiti samo 40 odsto planirane količine. Taj udar posebno boli jer je reč o serumu iz Oksforda, evropskom, kojeg ne bi bilo da EU nije unapried za istraživanje platila stotine miliouna evra.

U međuvremenu, glasine i sumnje da su američki Fajzer i Moderna priskočili u pomoć predsedniku Bajdenu kako bi se brzo i masovno suzbio Kovid više nisu glasine. 

Objava Fajzera od 23. januara, da je iznenada potpisan novi ugovor s američkom vladom o narudžbi novih sto milona doza seruma s rokom isporuke u drugom tromesečju 2021. godine jasno govori koji klijent ima prednost. 

Objavljeno je da će Amerikanci do kraja septembra ove godine nabaviti od Fajzera i Moderne 400 miliona doza, po 200 miliona od svakog dobavljača. Ujedno je Fajzer službeno objavio da američkoj vladi nudi nabavku dodatnih 400 miliona doza.

To potpuno odgovara Bajdenovom planu o brzom vakcinisanju Amerikanaca, kojih ima oko 330 miliona, a iz SAD-a stižu i podaci da vakcinišu oko milion građana dnevno.

Dovoljno seruma u ovom trenutku imaju Velika Britanija i Izrael, čije je čudo brzo objašnjeno kada se saznalo da im je Fajzer izašao u susret s milionima doza jer su Izraelci platili svaku dozu dvostruko više od EU, 30 evra.

Čak i Fajzer ističe što je glavni problem te traži pomoć američke vlade. Naime, i plan isporuke za SAD zavisi od sposobnosti firme da nabavi sirovine. Fajzer ističe da ima teškoća pri nabavci, stoga novi ugovor te firme s američkom vladom uključuje i odredbu da vlada koristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se povećala dostupnost ključnih sastojaka vakcine.

Radi se očito o tome da velikim proizvođačima manjkaju određene ključne supstance za proizvodnju vakcine koje uglavnom stižu iz uvoza.

Lako je pogoditi da je reč o Kini i Indiji. Jedina Fajzerova fabrika u EU, ona u Belgiji, za koju se tvrdi da sve što proizvede šalje isključivo u EU, muči se s dopremom ključnih supstanci nakon velikog požara u indijskoj fabrici.

EU, dakle, sada potpuno zavisi od stranih farmaceutskim kompanijama i proizvođačima supstanci iz Azije. Činjenica da EU sada za sebe ne može samostalno proizvesti ni jednu dozu vakcine jasno ukazuje šta je sada glavni prioritet, budući da priča o ovoj i idućim pandemijama tek počinje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.