Otrovno meso iz Nemačke u Srbiji zdravo!?

Izvor: Press, 08.Jan.2011, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otrovno meso iz Nemačke u Srbiji zdravo!?

Iako smo iz Nemačke i drugih zemalja Evropske unije uvozili meso i komponente za stočnu hranu, u kojima je otkriveno prisustvo otrovnog i kancerogenog dioksena, država garantuje da ne treba da brinemo
Iako je Srbija prošle godine iz Nemačke i drugih evropskih zemalja uvozila meso i komponente za stočnu hranu u kojima je otkriveno prisustvo dioksena, izuzetno kancerogenog jedinjenja, stručnjaci tvrde da su naši građani potpuno bezbedni >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kada je reč o zdravstvenoj ispravnosti hrane koju koriste.
- Apsolutno tvrdim i garantujem da u Srbiju nije ušla nijedna pošiljka koja je sadržala dioksen - tvrdi za Press Zoran Mićanović, direktor Uprave za veterinu. - Naš sistem kontrole je potpuno kompatibilan sa onim koji se primenjuje u zemljama EU i u Ruskoj Federaciji, s tom razlikom što ga mi rigorozno i primenjujemo. Nije tajna da zbog toga često imamo i problem sa Svetskom trgovinskom organizacijom, jer je praksa da se promet između zemalja EU obavlja na bazi međusobnog poverenja. Upravo nam ovakvi slučajevi daju za pravo da radimo na pravi način.
Panika u Evropi
Da podsetimo, nemačko ministarstvo poljoprivrede je prošle nedelje saopštilo da je skoro 5.000 živinarskih farmi zatvoreno zbog sumnje da su jaja sa tih farmi, zaražena dioksenom, isporučena tržištima u Velikoj Britaniji i Holandiji. U međuvremenu, uništeno je na hiljade pilića i koka nosilja, ali još nikome nije jasno kako je ovo jedinjenje dospelo u 3.000 tona hrane. Inače, reč je o otpadnom proizvodu koji nastaje preradom soje i drugih biljaka u proizvodnji biodizela, koristi se u industrijske svrhe, ali ne i kao hrana za piliće.
- Znam da se dioksen koristi u impregnaciji kartona, proizvodnji ambalaže i drugih proizvoda, ali je u ovom trenutku zaista teško reći kako je dospeo u stočnu hranu, da li putem nekih komponenata ili same ambalaže. Problem sa ovim opasnim jedinjenjem je u tome što kada uđe u lanac ishrane ne zaustavlja se samo na životinjama, već se putem mesa, jaja ili mleka prenosi i na ljude. S obzirom na to da naše laboratorije prevashodno kontrolišu prisustvo teških metala i radioaktivnih supstanci u hrani, odnosno da se dioksen uopšte u njoj i ne očekuje, plašim se da je nešto, ipak, moglo da promakne - kaže veterinar Uroš Davidović.
Mićanović tvrdi da osnova za takvu bojazan nema.
- Dioksen je odavno na crvenoj poternici Svetske zdravstvene organizacije i nema šansi da bi tako nešto moglo da nam promakne - tvrdi Mićanović i naglašava da je nakon poslednjih vesti iz Nemačke stepen kontrole, iako dovoljno rigorozan, podignut na još viši nivo.
Sve se znalo još u martu
Kolika panika vlada u evropskim zemljama povodom ovog pitanja, dovoljno govori i saopštenje Ruske Federacije, koja je juče objavila da je pojačala kontrolu mesa koje dolazi iz Nemačke i drugih evropskih zemalja, pa čak i da se razmišlja o tome da se zabrani uvoz mesa ako se u što kraćem roku ne dobije zvanična informacija o trenutnoj situaciji. Slična mera će se primeniti i ako se proceni da evropske mere kontrole nisu zadovoljavajuće.

Ono što posebno zabrinjava je podatak da se za kontaminiranu životinjsku hranu, po svemu sudeći, znalo još u martu prošle godine, ali da tada nije prijavljeno. Zvaničnici kažu da su jaja zagađena tako što je dioksen greškom dospeo u hranu, ali se ne isključuje ni mogućnost kriminalnih aktivnosti. To posredno potvrđuje i akcija nemačke policije koja je na severu Nemačke, u kompaniji za proizvodnju stočne hrane „Harles und Jenč", izvršila raciju, dok je istovremeno nemačka savezna kancelarija za zaštitu potrošača saopštila da je ova firma svesno mešala hranu sa otpadom koji nastaje pri proizvodnji biodizela.
I dok britanske vlasti panično nastoje da uđu u trag pošiljkama jaja iz Nemačke kako bi izvršile potrebne testove, zvaničnici su nagovesti da je tokom prošlog meseca samo u Holandiju izvezeno čak 136.000 jaja sa jedne farme na kojoj je pronađena zaražena stočna hrana. I pored svega, Berlin i dalje tvrdi da nema opasnosti po zdravlje građana, odnosno da je sva kontaminirana stočna hrana prikupljena i da su svi sumnjivi prehrambeni proizvodi povučeni iz prodaje. Koliko je toga već prodato, odnosno odavno se našlo u lancu ljudske ishrane, u ovom trenutku niko ne može ni da pretpostavi.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Otrovno meso iz Nemačke u Srbiji zdravo!?

Izvor: S media, 09.Jan.2011, 12:44

Iako je Srbija prošle godine iz Nemačke i drugih evropskih zemalja uvozila meso i komponente za stočnu hranu u kojima je otkriveno prisustvo dioksena, izuzetno kancerogenog jedinjenja, stručnjaci tvrde da su naši građani potpuno bezbedni kada je reč o zdravstvenoj ispravnosti hrane koju koriste...-...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.