Oreškovićeve izjave o ćirilici - kršenje Ustava

Izvor: B92, 01.Jan.2016, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oreškovićeve izjave o ćirilici - kršenje Ustava"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je izjavu hrvatskog mandatara Tihomira Oreškovića da još nije vreme za ćirilicu u Vukovaru.

On je dodao da je to kršenje Ustava.

"Ovim Orešković otvoreno poziva na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine koji srpskoj nacionalnoj zajednici drugim manjinama garantuje dvojezičnost", rekao je Linta.

On je ukazao i da Orešković ignoriše obavezu koju je Hrvatska preuzela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU krajem 2011. godine da će u punoj meri poštovati ustavne i zakonske odredbe koje omogućuju očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Srba.

Kako je Linga naveo u saopštenju, HDZ je 2009. godine uveo ćirilicu u Vukovar, a tadašnja HDZ-ova vlada uputila Saboru 2010. godine izveštaj o sprovođenju Ustavnog zakona o pravima nacionlanih manjina u kojem su se pohvalili dvojezičnošću.

Svi ministri u tadašnjoj vladi Jadranke Kosor, kako je ukazao, glasali su za izveštaj, uključujući i sadašnjeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Linta smatra da je "jasno kao dan da je HDZ, iz taktičkih razloga, uveo tada dvojezičnost u Vukovar da bi Hrvatska što pre započela i završila pregovore o poglavlju 23 - Pravosuđe i ljudska prava sa EU sredinom 2011. godine".

"Nakon što je Hrvatska postala član EU 2013. godine, HDZ je okrenuo ploču i podržao razbijanje i skidanje dvojezičnih tabli i ukidanje ćirilice u Vukovaru s licemernim obrazloženjem da tobože još nisu sazreli uslovi", zaključio je Linta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MIODRAG LINTA: Izjava Oreškovića o ćirilici kršenje Ustava

Izvor: Kurir, 01.Jan.2016

Orešković otvoreno poziva na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine koji srpskoj nacionalnoj zajednici drugim manjinama garantuje dvojezičnost - rekao je Miodrag Linta...Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je danas osudio izjavu mandatara za...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.