Orban: Ucena EU bi bila neprihvatljiva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Ucena EU bi bila neprihvatljiva

BUDIMPEŠTA -

Mađarski premijer Viktor Orban nazvao je danas "ucenom" "političko" uslovljavanje Evropske unije (EU) da Mađarskoj dodeli pozajmicu.

"MMF postavlja samo finansijske uslove, ali EU upravo razmišlja da Mađarskoj postavi i političke uslove", rekao je on, i dodao da bi takvo uslovljavanje predstavljalo ucenu, što je "neprihvatljivo" u okviru EU.

Pošto je opala vrednost mađarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << forinte, Budimpešta je krajem novembra 2011. godine od MMF-a i EU tražila pozajmicu od oko 15 milijardi evra.

Mađarska je krajem prošle godine donela niz ekonomskih mera, među kojima je i ograničavanje nezavisnosti mađarske Centralne banke, čime se, kako navodi agencija Frans pres, "diskvalifikovala" za dobijanje pozajmice.

Osim odluka koje se tiču ekonomije, Brisel Mađarskoj zamera i donošenje niza zakona, među kojima je i onaj o medijima, čija je posledica, prema mišljenju EU, ozbiljno ograničavanje medijskih sloboda.

Orban bi 23. aprila u Briselu trebalo da se sastane sa predsednikom Evropske komisije, Žoze Manuel Barozom.

Mađarsku je 2008. godine pogodila ekonomska kriza, i tada je ta zemlja izbegla bankrot zahvaljujući kreditu od 20 milijardi evra, koji su joj dodelili MMF, Svetska banka i EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.