Orav: Očekujemo što pre rezultate istrage

Izvor: RTS, 30.Nov.2016, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orav: Očekujemo što pre rezultate istrage

Evropska unija očekuje što pre rezultate istrage povodom hapšenja na dan izbora u Crnoj Gori, poručio je šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav.
Upitan da prokomentariše aktuelni politički trenutak u Crnoj Gori, Aivo Orav je podsetio da je formirana nova vlada.

"Mi smo spremni da sarađujemo sa novom vladom u daljim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pregovorima sa EU", poručio je Orav na zatvaranju projekta "Podrška EU vladavini prava u Crnoj Gori", prenela je Mina.
Na pitanje da prokomentariše poziv opozicije za ponavljanje izbora, Orav je istakao da je EU pratila izbore, što je prikazano i u Izveštaju o napretku Crne Gore za 2016.
Orav je Pojasnio da EU ne procenjuje izbore zasebno već da to čini ODIHR.
"Sredinom decembra treba da bude objavljen konačni izveštaj ODIHR-a, a oni daju konačne preporuke za datu zemlju u kojoj su posmatrali izbore. Siguran sam da će uslediti dosta preporuka i da će vlada, opozicija i svi ostali akteri početi da rade na sprovođenju preporuka čim budu u mogućnosti", naveo je Orav.
Podsetio je da su u Izveštaju Evropske komisije pomenuta hapšenja na dan izbora. "Očekujemo da što pre uslede rezultati te istrage", poručio je Orav.
Orav je istakao da "nije na njemu da u ovoj fazi komentariše datum održavanja novih izbora".
U vezi sa bojkotom parlamenta od opozicije, Orav je naveo da je evropski komesar za proširenje Johanes Han već izneo mišljenje o tom pitanju.
"I u međuvremenu nije bilo nikakvih promena", dodao je Orav.
Ambasador Holandije u Podgorici Henk van den Dol je rekao da je situacija u zemlji složena i da nejasnoće u pogledu proteklih izbora i dalje postoje.
Prema njegovim rečima, opozicija i dalje bojkotuje parlament, a uloga mogućih eksternih aktera u nekim događanjima vezanim za dan izbora i dalje je nejasna.
"Ali jedna stvar je jasna, ova zemlja je duboko podeljena", ocenio je Dol.
Rekao je da je srećom, nova vlada formirana "i presudno je sada da se grade mostovi i uspostave neophodni uslovi kako bi opozicija učestvovala u političkom procesu".
"To je zajednička odgovornost kako opozicije tako i vlade. Blagovremeno rešavanje tih izazova učiniće da se ostvari i napredak u vladavini prava", poručio je Dol.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kancelarija EU u CG: Očekujemo što prije rezultate istrage pokušaja napada

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Nov.2016

Evropska unija (EU) očekuje što prije rezultate istrage povodom hapšenja na dan izbora u Crnoj Gori, poručio je šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav. Orav je, upitan da prokomentariše aktuelni politički trenutak u Crnoj Gori, podsjetio da je formirana nova Vlada. “Mi smo spremni da sarađujemo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.