Oprečne ocene

Izvor: Glas javnosti, 24.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprečne ocene

Pre nekoliko dana srpski premijer Mirko Cvetković praktično je najavio da će poslušati predlog Olija Rena, funkcionera EU za proširenje, a kasnije i svog ministra Mlađana Dinkića da Srbija počne da jednostrano primenjuje Prelazni trgovinski sporazum sa Evropskom unijom. On je tom prilikom u ključne političke izazove svrstao nastavak evropskih integracija, izražavajući očekivanje da će Prelazni trgovinski sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ubrzo biti odblokiran, a stav o jednostranoj primeni obrazložio je time da je „EU praktično već otvorila svoje tržište za našu robu“Ö

Ovaj predlog, za koji se još ne zna ni da li će ga vlada usvojiti, niti da li će se i kad primeniti, u startu je izazvao kontroverzne komentare, u dobroj meri negativne, pre svega zbog naše izuzetno loše situacije, u kojoj je uvoz daleko veći od izvoza i gde bi država bila dodatno osiromašena smanjenjem carina na uvoz iz EU, a naša privreda izložena nelojalnoj konkurenciji robom iz Unije, koja će biti još jeftinija.

Demokratska stranka Srbije ocenila je da je stav premijera Mirka Cvetkovića „nastavak štetočinske politike Vlade Srbije, usmerene protiv ekonomskog razvoja i svih njenih građana“.

NIJE SLUČAJNO

Vukadinović napominje i da nije slučajno što se pregovori o ovoj oblasti vode godinama, odnosno da bi se, kad bi sve bilo tako jednostavno, sve rešavalo za jedan dan.

- Carine i služe da se zaštiti domaća proizvodnja, a što se tiče automobila, država je mogla da smanji dažbine i samoinicijativno, nezavisno od Sporazuma s EU. Takođe, predstavlja nam se da je u našem interesu da smanjimo carine, a ako je to zaista tako, hajde da ih sve ukinemo i vidimo kako će nam biti. Verujem, nimalo lako - kaže Vukadinović.

OPASNO ZA AGRAR

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović ocenio je da jednostrana primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU nije u interesu poljoprivrede Srbije u ovom trenutku, iako je to svakako najbitniji ugovorni odnos za poljoprivredu u istoriji naše zemlje.

- Prvog dana primene SSP ukinućemo carine za 40 odsto domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, odnosno oko 1.000 proizvoda, u trenutku kada ni izdaleka nismo spremni za nadolazeću konkurenciju oličenu u proizvodima zemalja EU, često višestruko subvencioniranih u odnosu na naše - rekao je Milovanović.

- Jednostrana primena Prelaznog sporazuma označila bi početak sistematskog uništenja srpske privrede zarad ostvarenja ekonomskih interesa velikih kompanija iz EU i njihovih emisara u redovima srpske vlade - navedeno je u saopštenju predsednika Ekonomskog saveta DSS Nenada Popovića. On je upozorio da bi ukidanje carina na uvoz robe iz EU direktno ugrozilo opstanak domaće privrede, kao i egzistenciju više hiljada građana zaposlenih u domaćim preduzećima.

- Jednostranom primenom ovog sporazuma višestruko bi bio povećan spoljnotrgovinski deficit zemlje, a u isto vreme bi bili smanjeni fiskalni prihodi, što bi dodatno opteretilo državni budžet - ocenio je Popović.

Ipak, za Danila Šukovića, ekonomistu, ovaj predlog premijera Cvetkovića je sasvim u redu jer, kako kaže - „svaki korak koji Srbija učini u približavanju Evropskoj uniji je dobrodošao i sve što se čini u tom pravcu je za pohvalu“.

- Ne vidim šta je loše u tome da se naša privreda već sada uključi u evropske ekonomske tokove. Što se tiče priče da će ovo dodatno povećati budžetski deficit, ona ne stoji, jer se problem uvoza rešava kursom, a nikako carinama. Što se njih tiče, one su ionako niske, pa ne vidim da bi mogle još mnogo da se smanje, tako da to ne bio problem. Dakle, problem deficita je dugogodišnji, a tiče se samo loše politike deviznog kursa. S druge strane, naša privreda i proizvođači biće izloženi većoj konkurenciji, a time će ih dodatno motivisati na veću produktivnost i kvalitetnije proizvode, a to će obezbediti i privredni rast. Šta je dobro u ovom predlogu za običnog čoveka? Postoji jedno pravilo - sve što je dobro za državu, dobro je i za prosečnog građanina, samo se kod nas malo zaboravilo da je država sluškinja naroda - zaključio je Šuković.

Za Đorđa Vukadinovića, političkog analitičara, moguća odluka o jednostranoj primeni Sporazuma jeste ekonomska, ali je i te kako politička.

- Mislim da je motiv vlade da na ovaj način amortizuje loš odjek u javnosti koji je izazvala odluka EU da ne odmrzne sporazum sa Srbijom, da se predstavi da se ipak nešto radi i dešava. S druge strane, ovaj potez je površinski i samo povećava osećaj poniženja u javnosti. Takođe, ovo što država hoće je jednostavno glupo i kontraproduktivno, jer je besmisleno primenjivati jedan dogovor, ako druga strana to ne čini. Ipak, u svemu postoje i naizgled korisne stvari za građane, kao što je sniženje carina na automobile iz EU, ali je pitanje ko će to moći da kupi, kao i ostale proizvode iz Unije koji će pojeftiniti. Opet, niko ne razmišlja šta će se desiti s našom privredom kada stigne roba moćnih kompanija sa Zapada, zbog čije bi nelojalne konkurencije mnoge naša fabrike bile zatvorene, a veliki broj ljudi bi ostalo bez posla - ističe Vukadinović.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.