Opasni manevri iznad Crnog mora: Ruski Su-35 presreo poljski avion

Izvor: B92, 07.Maj.2023, 10:55

Opasni manevri iznad Crnog mora: Ruski Su-35 presreo poljski avion

Ruski borbeni avion presreo je poljski avion koji je patrolirao za graničnu agenciju Evropske unije iznad Crnog mora.

Zbog toga su piloti privremeno izgubili kontrolu nad letelicom.

Ministarstvo odbrane Rumunije saopštilo je da je 5. maja avion L410 TURBOLET Poljske granične policije, koji je u saradnji sa rumunskom graničnom policijom obavljao rutinske misije patroliranja pod okriljem Fronteksa iznad Crnog mora, u međunarodnom vazdušnom prostoru. presreo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, otprilike u 13.20 časova, 60 km istočno od rumunskog vazdušnog prostora, ruski borbeni avion Suhoj Su-35“.

Prema njihovom saopštenju, "agresivni i opasni manevri koje su više puta izvodili borbeni avioni Ruske Federacije u blizini poljskog aviona izazvali su visok nivo turbulencija i velike poteškoće u kontrolisanju istog".

Incident podseća na ono što se dogodilo u martu, kada je Su-27 namerno izazvao američki dron MK-9 Reaper iznad Crnog mora.

"Kao rezultat incidenta, dva borbena aviona rumunskog ratnog vazduhoplovstva i dva španskog ratnog vazduhoplovstva u borbenoj službi vazdušne policije bili su unapred upozoreni od strane Kombinovanog centra za vazdušne operacije NATO-a u Torehonu, spremni da intervenišu u svakom trenutku. Međutim , ne moraju da polete“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Posada iz Poljske postupila je smireno i profesionalno u situaciji koju je neodgovorno stvorio ruski pilot, uspevši da ispravi avion, nakon početnog gubitka visine izazvanog manevrima aviona Su-35, uspevši da bezbedno sleti na aerodrom Mihail Kogalniceanu.

U ovom incidentu nije povređen nijedan član posade poljskog aviona.

Rumunske vlasti su u kontaktu sa Fronteksom i poljskim vlastima kako bi se razjasnile sve okolnosti ovog incidenta.

"Agresivno ponašanje vojnog aviona koji pripada Ruskoj Federaciji prema nenaoružanoj letelici koja obavlja misiju Fronteksa praćenja migratornog rizika u slivu Crnog mora je potpuno neprihvatljivo. Ovaj incident je još jedan dokaz provokativnog pristupa Ruske Federacije u Crno more“, dodali su u svom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ruski borbeni avion presreo poljski iznad Crnog mora

Izvor: Danas, 07.Maj.2023

Ruski borbeni avion presreo je poljski avion koji je patrolirao za graničnu agenciju Evropsku uniju iznad Crnog mora, zbog čega su piloti privremeno izgubili kontrolu nad letelicom, saopštila je Varšava u nedelju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.