Opasan umor od proširenja

Izvor: RTS, 15.Sep.2010, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasan umor od proširenja

Bivši evropski komesar za proširenje Ginter Ferhojgen rekao da je Srbija ključna zemlja Balkana i da bez nje Evropska unija ne može biti kompletna. Pauza u proširenju Unije, posle prijema Hrvatske, bila bi opasna greška, smatra Ferhojgen.

Srbija je ključna zemlja Balkana i bez nje Evropska unija ne može biti kompletna, izjavio je u Beogradu bivši evropski komesar za proširenje Ginter Ferhojgen. Ferhojgen je upozorio da bi pauza u priširenju Unije, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijema Hrvatske, bila flagrantna i opasna greška.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da je ulazak u Evropsku uniju centralni strateški cilj Srbije, "koja u ovom momentu beleži ubrzanje evropskih integracija".

"Ono što se desilo u Njujorku, u sklopu Generalne skupštine UN (usvajanje Rezolucije Srbije i EU o mišljenju MSP) potvrdilo je šta je, zapravo, centralni strateški cilj naše zemlje - da kao punopravna članica uđemo u EU - i to je sada svima jasno", rekao je Đelić.

On je izrazio očekivanje da će šefovi diplomatija EU, do 25. oktobra, razmotriti kandidaturu Srbije i rekao da će u četvrtak, na sastanku u Briselu sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom, preneti poruku da Evropska komisija, što pre, treba da pripremi upitnik na koji Srbija treba da odgovori, kako bi "vrlo brzo uradila taj posao" i sledeće godine dobila status kandidata.

"Srbija ima pravo na članstvo u EU, ako to želi", rekao je Ferhojgen na Forumu o evropskoj perspektivi Srbije, u organizaciji nemačke fondacije "Fridrih Ebert", podsećajući da "ovde postoji konsenzus o evropskim integracijama".

Kao "arhitekta velikog proširenja EU na Istok, Ferhojgen je istakao da je Srbija sposobna da ispuni uslove za članstvo i niko ne može reći da u tome neće uspeti. Orijentacija Srbije ka EU, naglasio je Ferhojgen, znači "zauvek naći domovinu u velikoj porodici ravnopravnih evropskih naroda".

To je duboka i dalekosežna promena, objasnio je Ferhojgen, napominjući da je Evropska unija dala obećanje Srbiji, koje je u obavezi da ispuni.

Evropske integracije nisu tržišno pitanje, već mirovni projekat i najbolji instrument trajne stabilnosti, koji omogućava da se političke i ekonomske reforme nepovratno sprovedu, rekao je Ferhojgen.

Unija umorna od sopstvenih reformi

Ferhojgen je, međutim, ukazao na to da je Evropska unija umorna od sopstvenih reformi, neuspeha ugovora o Ustavu, problema u primeni Lisabonskog ugovora i finansijske krize, što je promenilo spisak prioriteta.

Zato pitanje proširenja u više država članica nije visoko na dnevnom redu, ukazao je Ferhojgen.

Ako evropska perspektiva nije jasna i uverljiva, objasnio je Ferhojgen, neće biti ni napretka reformskih sposobnosti buduće članice. Pored redovnih uslova za evropske integracije, u slučaju Srbije postoje i neki posebni uslovi, rekao je Ferhojgen i pomenuo saradnju sa Hagom i problem Kosova.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se saradnja Srbije sa Hagom sada ocenjuje kao pozitivna, dok je, povodom Kosova, napomenuo kako je teško pregovarati sa zemljom čije "granice nisu konačno definisane".

Za rešavanje tog teškog problema ne postoji patent, rekao je Ferhojgen, koji je sklon da veruje da se normalizacija odnosa može razvijati samo paralelno sa približavanjem Srbije EU.

"Potrebno je naći model suživota koji će omogućiti da svi zajedno žive pod krovom EU", precizirao je Ferhojgen.

Bivši evropski komesar istakao je da politička kultura mora da se razvija "tako što svi učesnici u političkom procesu Srbije moraju da budu angažovani na dobrobit čitave zemlje, a ne jedne osobe ili jedne grupacije".

To je osnovni uslov za zrelu demokratiju, dodao je Ferhojgen, koji je, parafrazirajući izjavu Vinstona Čerčila o Balkanu, poručio da bi "ovde trebalo prevladati istoriju".

Neophodno je da "proterate prošlost", to niko ne može da uradi umesto vas, rekao je Ferhojgen i pomenuo da je njegova zemlja, Nemačka, dobar primer za to.

Prošlost ne treba da se zaboravi, ali je moguće da se zauzda i da joj se ne dozvoli da odredi našu budućnost, objasnio je Ferhojgen.

Srpski političari i elite u kulturi i privredi, dodao je Ferhojgen, moraju da se okrenu velikom zajedničkom zadatku menjanja pogrešne slike o Srbiji i to kroz dijalog, kulturnu razmenu i ekonomsku saradnju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.