Izvor: Danas, 20.Maj.2015, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ofanziva i poglavlja

Najnovija diplomatska ofanziva Srbije tokom koje su ovih dana u Briselu premijer i ministar spoljnih poslova razgovarali sa šefovima diplomatija evropskih zemalja i u kojoj predsednik Vlade u Berlinu razgovara sa zvaničnicima nemačkog parlamenta, nastavak je prakse od ranije i dolazi u dobrom momentu, a to je pred eventualne razgovore unutar EU o daljim koracima u proširenju.

Iako do otvaranja prvih poglavlja u pregovorima Unije i Srbije neće doći u junu, kako su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << veoma optimistično nadali naši zvaničnici, već možda u oktobru, važno je da su se beogradski čelnici na vreme probudili, i od Prijatelja Srbije, kako se zvao skup u Briselu, dobili odgovor Evropljana, najvažnije iz Berlina, šta treba da urade da bi se optimističan plan o otvaranju poglavlja ostvario mnogo pre kraja godine.

Srpski premijer i ministar spoljnih poslova imali su priliku da kažu šta je to Srbija uradila u primeni Briselskog sporazuma i normalizaciji odnosa sa Kosovom, na osnovu čega i traže otvaranje poglavlja pre kraja godine. Međutim, treba znati da javno tapšanje po ramenu i želja diplomata iz slabo uticajnih zemalja u EU da Srbiji treba odmah otvoriti poglavlja malo znače. Važan je stav Berlina, koji izgleda još daje šansu srpskom premijeru za dogovor sa kosovskim oko primene briselskih sporazuma, što bi bila osnova da Nemačka razmisli o otvaranju poglavlja.

Setimo se da je i ranije Srbija kretala u diplomatske ofanzive. Jedna od njih bila je 2011. kada je Beograd očekivao dobijanje statusa kandidata u decembru te godine. Kako su mediji pisali, srpski ministri, ambasadori, diplomatski kor u predstavništvima u inostranstvu dobili su nalog iz Vlade da narednih nedelja maksimalno pojačaju lobiranje u evropskim zemljama sa dva glavna zadatka. Prvi, da detaljno predstave koliko je Srbija napredovala u ispunjavanju evropskih standarda i reformama, i drugi da još jednom naglase spremnost Beograda da u dijalogu sa Prištinom reši sva otvorena pitanja. Srbija ipak nije u decembru dobila željeni status, već u martu 2012.

Zadaci srpske diplomatije od tada do sada su ostali isti, ali se vlast promenila i zasad Nemačka ima strpljenja za odugovlačenje i Beograda i Prištine, oko dogovora koje treba postići.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.