Održavanje referenduma o pravosuđu je realno

Izvor: Cafe.ba, 18.Okt.2015, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održavanje referenduma o pravosuđu je realno

BEOGRAD - Politikolog Nenad Kecmanović ocijenio je da je realno održavanje referenduma o pravosudnim institucijama BiH koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i naveo da EU svojim članicama preporučuje da što više praktikuju ovaj najdemokratskiji oblik demokratije.

"Kao forma, to je `neposredno izjašnjavanje naroda o konkretnom pitanju`. Sadržajno, ovaj referendum u Republici Srpskoj odnosi se na rehabilitaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << jedne od dejtonskih nadležnosti entiteta, koju je jedan od visokih predstavnika oteo Banjaluci i odnio u Sarajevo", rekao je Kecmanović.

On je za "Večernje novosti" izjavio da je zato referendum potpuno u skladu sa načelima EU i slovom Dejtonskog sporazuma i upitao ko onda ima pravo da ga osporava.

Kecmanović smatra da će dio međunarodne zajednice istrajati u namjeri da radikalno izmijeni Dejtonski sporazum, centralizuje BiH i ukine Srpsku, ali samo se ne zna dokle.

"Riječ je o novoj rundi puzajuće centralizacije BiH, koja nadležnost po nadležnost vodi postepenom razvlašćenju Srpske... Sad se opet radi na tome da se Srpska po sistemu kuvanja žabe, malo pomalo, zagrijeva dok ne ispari, a da se Vlasi ne dosjete šta se događa", naveo je on.

Kecmanović smatra da bi Srpska na to trebalo da reaguje obnovom patriotskog jedinstva vlasti i opozicije, kao i prelaskom iz defanzive u ofanzivu, što je donekle ostvareno odlukom parlamenta Srpske o referendumu o pravosuđu.

On je ocijenio da narod u Srpskoj zbog toga mora biti jedinstveniji i istrajniji da to ne dozvoli, a jedan od metoda otpora je da se narodu stalno ukazuje na pritiske, nametanje, proizvoljnost, nedosljednosti, kako status Srpske ne bi zavisio od malodušnosti, ucijenjenosti ili potkupljivosti pripadnika političke elite.

Kecmanović je naveo da bi trebalo da se u osnovne škole u Srpskoj uvede da djeca uče Dejtonski sporazum ili bar Aneks četiri, koji je neka vrsta ustava.

On je ocijenio da Zapad ne zna šta hoće od Srbije kada je riječ o BiH, te podsjetio da je ranije traženo da se Srbija distancira od BiH, zbog navodnog miješanja tokom rata, a kada je to Srbija učinila i rekla da podržava i Dejton i suverenitet BiH i sve što se tri naroda dogovore, ispostavilo se da im ni to ne odgovara.

"A, sada bi ponovo trebalo da se Srbija miješa, ali valjda tako što bi se /predsjednik Vlade Srbije Aleksandar/ Vučić uortačio sa Izetbegovićem protiv Dodika. Iako je premijer Srbije iznenadio sa nekoliko zaista efektnih spoljnopolitičkih poteza u odnosu na Sarajevo, Zagreb i Tiranu, to ne može bitno promijeniti političke odnose u regionu", dodao je Kecmanović.

On je ocijenio da politička elita Srbije djeluje opsesivno zaokupljena prijemom u EU kao rješenjem za sve probleme, a iz Brisela podgrijevaju tu fantaziju. Međutim, Unija je sve više podijeljena i sukobljena, sve manje spremna na proširenje, a ekonomski sve slabija i zavisnija od SAD.

"Zato je i naše, daleko i neizvjesno učlanjenje, sve manje privlačno", istakao je Kecmanović.

Kecmanović smatra da je izbjeglička kriza u Evropi direktna posljedica vojnih intervencija i nenasilnih revolucija na Bliskom istoku, kao i manipulacije islamskim ekstremistima i teroristima.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.