Odoše nam azilanti

Izvor: Politika, 25.Dec.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odoše nam azilanti

Smanjen broj migranata u prihvatnim centrima. – Insistiraće se na adaptaciji napuštene kasarne kod Mladenovca u prihvatni centar

Komesarijat za izbeglice i migracije insistiraće da se, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije, bivša kasarna u Maloj Vrbici kod Mladenovca adaptira u trajni centar za smeštaj azilanata. Meštani Mladenovca su u više navrata protestovali zbog ovih planova, blokirajući prilaz napuštenoj kasarni, zbog čega je svojevremeno propušteno da se iskoristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oko tri miliona evra koje je EU planirala da uloži u prenamenu tog objekta. U komesarijatu kažu da su u MUP-u Srbije obećali podršku, kao što je to bilo nedavno prilikom smeštanja migranata u motel u Obrenovcu, a Ministarstvo odbrane je i dalje voljno da taj objekat ustupi u te svrhe.

– Nadam se da ćemo tokom 2014. godine konačno dobiti jedan trajni objekat za smeštaj azilanata. Dokle god postoji zaključak vlade da se centar za azilante napravi u Maloj Vrbici, mi se toga držimo. Predstavnici opštine Mladenovac su dolazili kod nas, razgovarali smo i, ako treba, ponovo ćemo razgovarati – kaže Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije.

On objašnjava da tamo, gde lokalne vlasti ne podržavaju proteste građana protiv dolazaka azilanata, nije bilo problema ni sa lokalnim stanovništvom. Nisu u pitanju samo ulični protesti, u komesarijat su stizala i preteća pisma zbog izbora pojedinih lokacija za prihvat migranata. Ipak, posle do sada najtežeg incidenta, spaljivanja barake namenjene za smeštaj azilanata kod Obrenovca, može se reći da se tenzije, generalno gledano, sležu. Osim toga, ovih dana je sve manje azilanata u postojećim prihvatnim centrima. Očigledno da su ove grupe, da li zbog blage zime ili iz nekog drugog razloga, nastavile put prema bogatim državama EU koje su njihovo odredište dok je Srbija za skoro sve njih samo tranzitna država.

– Sada smo došli u situaciju da se zaposleni u Bogovađi pitaju gde su azilanti, traže da im se pošalju migranti da popune tamošnje kapacitete – kaže Cucić objašnjavajući da prihvatni centri zapošljavaju lokalnu radnu snagu, što nije beznačajno u vreme velike nezaposlenosti i ekonomske krize.

Kako kažu u komesarijatu, u sadašnjih pet prihvatnih centara ima oko 600 ležajeva, što je više nego dovoljno u ovom trenutku.

------------------------------------------------ 

Trenutni broj azilanata u prihvatnim centrima

Obrenovac            120

Bogovađa               100

Banja Koviljača    90

Sjenica                   40

Tutin                  prazan

M. Galović

objavljeno: 25.12.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.