Odluka o kandidaturi ipak u martu

Izvor: S media, 08.Dec.2011, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o kandidaturi ipak u martu

Savet Evropske unije danas u Briselu donosi odluku da li prihvata preporuku Evropske komisije da Srbiji dodeli status kandidata.

Kako saznaje S media portal u diplomatskim krugovima u Briselu, EU će najverovatnije odložiti za mart 2012. godine odluku o davanju statusa kandidata Srbiji. Ova odluka će formalno biti saopštena u popodnevnim satima. Kao dodatni uslovi pominju se ostvarenje napretka u daljem dijalogu sa Prištinom, ali i omogućvanja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << slobode kretanja Kforu i Euleksu.

Vestervele: Berlin tek treba da donese odluku o statusu

Vlada: Srbija ispunila sve uslove za dobijanje kandidature (VIDEO)

Italija: Srbiji dati status kandidata

"U cilju davanja statusa zemlje kandidata Srbiji u martu 2012. godine", evropski lideri zadužuju svoje ministre da razmotre i potvrde da li Srbija "nastavlja da se verodostojno angažuje i da ostvaruje dodatni napredak u sprovođenju sporazuma" čiji je cilj normalizacija njenih odnosa s Kosovom, navodi se u nacrtu u koji je uvid imala agencija Frans Pres.

Davanje statusa bi bio poklon

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže za S media portal da je očigledno da će sve zavisiti kako će Nemačka čitati sve što se dešava oko barikada i severa Kosova, uključujući i jučerašnje događaje.

-Ukoliko Berlin bude spreman da popusti i da prihvati kandidaturu, onda ćemo moći da zaključimo da je reč o političkom poklonu. To ne bi bio poklon vlastima koje bi se time hvalile, nego bi to bio poklon Srbiji i posustalom evroentuzijazmu. Ukoliko ne, onda će to biti ozbiljna opomena ovdašnjem rukovodstvu da mora da rešava neke probleme i da ne može da čeka više „pet do dvanaest“ za njihovo rešavanje.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton snažno je podržala sporazum o integrisanom upravljanju granicom između Beograda i Prištine, ali zahteva nove dogovore, posebno o regionalnoj saradnji.

Vlada Srbije juče je poručila da je ispunila sve obaveze koje su pred nju postavljene kao uslovi za sticanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Važna je kandidatura baš sada

Boško Jakšić dodaje da jeste važno da Srbija baš sada dobije kandidaturu.

-Naravno da je moguće sve relativizovati i reći, nije važno, imamo vremena do marta. U martu će se, međutim, Evropska unija gotovo isključivo baviti svojom ekonomskom krizom, tako da je vrlo verovatno da se stvar odgodi do juna. Sve to samo znači da mi gubimo vreme i da se ponašamo kao da imamo sve vreme ovoga sveta, što je loše, zaključuje Jakšić za S media portal.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je “paradoksalno” ako Evropska unija ne dodeli Srbiji status kandidata zato što ona ne želi da prihvati predstavljanje Kosova na regionalnim forumima, jer je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Da još uvek nije dogovoren model regionalnog predstavljanja Prištine potvrdio je i Šef beogradskog pregovoračkog tima Borislav Stefanović koji kaže da se razgovori o toj temi nastavljaju.

I dok predstavnici vlasti u Srbiji sa nestrpljenjem iščekuju odluku u Briselu, Srbi na severu Kosmeta ponovo su blokirali administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

(S media/Ag.)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.