Odlaganje datuma šamar Srbiji

Izvor: BKTV News, 05.Jun.2013, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaganje datuma šamar Srbiji

Kakve bi političke posledice izazvalo odlaganje odluke Evropskog saveta o našoj zemlji. Dačić: Kako bismo mi ispunjavali dalje dogovore, ako Brisel ne ispuni svoje.
Zvanični Beograd bi sa velikim razočaranjem doživeo eventualnu odluku Brisela da se Srbiji u junu ne dodeli datum za početak pristupnih pregovora sa EU. To bi otvorilo vrata za preispitivanje državne politike, vanredne parlamentarne izbore, a moglo bi da oteža i primenu dogovora sa Prištinom.
Kako „Novosti“ >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << saznaju, državni vrh je veoma zabrinut i zbog nezvaničnih signala i puštanja „probnih balona“ da bi datum mogao da se uslovi ili odloži za jesen. Zbog toga će u narednim danima biti pojačana diplomatska ofanziva pre svega prema nemačkom Bundestagu, od koga najviše zavisi vidovdanska odluka EU.
Po strateškoj proceni srpskih zvaničnika: datum u junu značio bi i političku stabilnost, odlučnu primenu briselskog sporazuma, jačenje poverenja između Srbije i EU.
U suprotnom, vanredni izlazak na birališta bio bi izvestan, umnožile bi se prepreke za implementaciju postignutih dogovora, a raslo bi osećanje da Srbija ne dobija zasluženu podršku Brisela, čak i kad načini suštinske političke ustupke.
- Srbija ne želi nikakva zelena svetla niti uslovne i odložene datume. Poručujemo Briselu da u junu očekujemo samo tačan datum za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Ta odluka bi bila korisna i za implementaciju sporazuma i za političku stabilnost. Postigli smo sporazum sa Prištinom, usvojili plan za njegovu primenu i sada je na potezu EU. Kako ćemo da ispunjavamo dalje dogovore, ako Brisel ne ispune svoje – izjavio je u utorak za „Novosti“ Ivica Dačić, predsednik Vlade Srbije.
Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže za „Novosti“ da bi dobijanje nekakvog „uslovnog datuma“, bila izuzetno teška i neočekivana vest za Srbiju:
- U slučaju da ne dobijemo datum, morali bismo dobro da razmislimo šta da se radi i kako dalje. Ali ne želim da verujem da je takva mogućnost uopšte u opticaju. Mislim da smo zaslužili datum bez ikakvog uslovljavanja. Ne znam kako bi Evropa obrazložila našem narodu odluku o nedodeljivanju datuma.
Vicepremijer Rasim Ljajić kaže za „Novosti“ da veruje da će Srbija dobiti datum, a da bi, u suprotnom, budućnost vlade bila pod znakom pitanja, jer nije ostvaren jedan od strateških ciljeva:
- Činjenica je da bi brzi parlamentarni izbori u slučaju da ne dobijemo datum, mogli da otežaju i implementaciju sporazuma sa Prištinom – rekao nam je Ljajić.
ŠTA ŽELE OD NAS?
TEŠKO je čak i da se razmišlja o opciji da Srbija ne dobije datum u junu, jer bi to izazvalo veliku političku nestabilnost u Srbiji i celom regionu sa nesagledivim posledicama – ocenjuje za „Novosti“ Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Berlinu. – Takva naopaka odluka, o kojoj verujem da ne razmišlja niko ozbiljan u Evropi, dovela bi u pitanje sve što je do sada rađeno na integracijama i stabilizaciji regiona. Postavilo bi se ozbiljno pitanje: Šta u stvari oni od nas žele?
Izvor: Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.