Od najlošijeg đaka do najspremnijeg kandidata

Izvor: Danas, 10.Jul.2013, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od najlošijeg đaka do najspremnijeg kandidata

Srbija od Slovenije može da nauči da se, ukoliko postoji dobra organizacija, može mnogo toga postići u pregovorima za članstvo u EU. Kada je 1998. počela pregovarački proces, Slovenija je bila najlošiji đak, ali zahvaljujući sistematičnosti je do 2000. godine, po oceni Evropske komisije, postala najspremniji kandidat - ukazuju u razgovoru za Danas Andrej Engelman, predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koji je bio direktno uključen u kreiranje modela pregovaranja Slovenije sa EU, i ekonomista Mojmir Mrak, koji je pomagao Vladi u Ljubljani u evropskoj integraciji.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Možemo dosta da učimo od Slovenije

Izvor: B92, 10.Jul.2013

Beograd -- Slovenija je 1998. pregovarački proces sa EU počela kao najlošiji kandidat, da bi već 2000. godine postala najspremnija zemlja za članstvo u Uniji, piše Danas...Srbija od Slovenije može da nauči da se, ukoliko postoji dobra organizacija, može mnogo toga postići u pregovorima za članstvo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.