Od koga zavisi da li ćemo poslednji put pomeriti kazaljke?

Izvor: B92, 04.Sep.2018, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od koga zavisi da li ćemo poslednji put pomeriti kazaljke?

Više od 80 odsto ispitanika ankete koju je sprovela Evropska unija izjasnilo se protiv pomeranja sata dva puta godišnje.

Debata se još uvek vodi u evropskim institucijama.

I dok Evropski parlament još razmišlja o ukidanju letnjeg računanja vremena, u Srbiji se zna - uskladiće se sa zemljama Evropske unije, kakva god odluka da bude

„Kada se prođe Evropski parlament i sve institucije onda tek ide na usvajanje i kad se taj zakon bude usvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i mi ćemo izvršiti promenu i uskladiti naš zakon sa novom uredbom i imaćemo usklađeno vreme sa EU“, navodi Aleksandar Starčević iz Direkcija za mere i dragocene metale.

Glavni razlog uvođenja letnjeg računanja vremena bio je ušteda energije. Međutim, statistike su pokazale da ona ne zavisi od dužine dana, a da pomerenje vremena utiče na zdravlje ljudi.

"Ušteda energije je zanemariva. Sada je jasno da promena računanja vremena u šestomesečnom ritmu ne ispunjava cilj zbog kojeg je uvedena. Ona izaziva direktni udarac na bioritam građana kao što su poteškoće sa spavanjem, nervozu i probleme s koncentracijom", smatra EK.

Da li su i Beograđani za ukidanje pomeranja sata?

„Mislim da to pravi veću pometnju i kod biološkog sata za organizam nije baš tako prihvatljivo“, "Da, da se vrati na staro, da bude kao i ranije“, "Da bude po starom, ne treba pomeranje“, neka su od mišljenja Beograđana.

I stručnjaci kažu da nije dobro pomerati kazaljke.

"Naš organizam je navikao na određen broj sati sna tako da pomeranjem kazaljke na satu dolazi do poremećaja bioritma spavanja. Često smo svedoci da dan nakon pomeranja kazaljki na satu, smo umorni malaksali, često imamo glavobolju tako da u svakom slučaju gledamo da predupredimo takve tegobe“, navodi Vladimir Simić,doktor medicine.

Ipak, da li ćemo u oktobru poslednji put pomeriti kazaljke, za sada zavisi samo od odluke EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.