Ocene EU u aprilu, odluka u junu

Izvor: B92, 29.Jan.2013, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ocene EU u aprilu, odluka u junu

Beograd -- Direktor Vladine kancelarije za evropske integracije najavio da će krajem juna biti doneta odluka o dodeljivanju datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

Milan Pajević je u Palati Srbija, gde se održava plenarni sastanak Vlade Srbije sa delegacijom Evropske komisije, rekao da je reč o trodnevnoj seriji intenzivnih susreta sa evropskim partnerima u Beogradu, posvećenoj ispunjavanju političkih kriterijuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na osnovu čega će EK početkom aprila doneti poseban izveštaj o napretku Srbije.

Taj izveštaj će, zajedno sa izveštajem visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o napretku u dijalogu o Kosovu, biti osnova za odluku o otvaranju pregovora.

"U pitanju je nešto uži izveštaj EK u odnosu na onaj što uvek ide u oktobru. Taj izveštaj će biti fokusiran na oblasti o kojima danas govorimo. Objedinjen sa izveštajem Eštonove koji se tiče nastavka dijaloga o Kosovu, zapravo će predstavljati konačnu procenu i sugestiju Evropskom savetu kada bude donosio odluku o datumu za početak pregovora krajem juna ove godine", kazao je Pajević.

Pajević je naveo da su sve aktivnosti Vlade Srbije usmerene ka ispunjavanju strukturnih reformi i omogućavanju što pozitivnijeg izveštaja EK, a time i onome što je, kako je rekao, svima najvažnije - odluci o početku pregovora o pristupanju Srbije Uniji.

"Nadamo se da će sve ove i mnoge druge aktivnost na radnom i stručnom planu koje se intenzivno odvijaju doprineti da u junu imamo pozitivnu odluku o početku pregovora", kazao je direktor Kancelarije za evropske integracije.

Tema današnjih razgovora sa delegacijom EK, koju predvodi direktor direkcije za Balkan Pjer Mirel, jesu, kako je naveo, politički kriterijumi, tj. ono što se nalazi u poglavljima 23. i 24, koja će prva biti otvorena kada Srbja bude počela pregovore o članstvu.

Evropski partneri, dodao je Pajević, zajedno sa nadležnima u Vladi Srbije analiziraju danas sve što je postignuto u poslednjoj godini i nagoveštavaju potrebu nastavaka reformi u nekima od oblasti.

"Ovakav skup se dešava jednom godišnje ili jednom u dve godine i posvećen je analizi stanja u oblastima koje su bitne za dalje napredovanja Srbije u reformama i kretanju ka EU", ukazao je Pajević.

Upitan na šta Srbija, prema sugestijama EK, treba da se usredsredi u naprednom periodu, Pajević je rekao da su to reforma pravosudja i pravosudnog sistema, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i poseban pogled na sva pitanja koja pomažu borbi protiv diskriminacije ugroženih manjinskih grupa, s posebnim naglaskom na etničke i seksualne manjene.

I do sada su ta pitanja bila u centru pažnje, jer i to su pitanja koja su u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, dodao je Pajević i ponovio da će upravo ona prilikom otvaranja pregovora biti prva pokrenuta.

EK je u međuvremenu, prema njegovim rečima, posebno istakla uspešan napredak koji je načinjen u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, pre svega donošenjem Strategije za reformu pravosuđa, Strategije za borbu protiv protiv korupcije i organizovanog kriminala i Strategije za reformu državne uprave.

Direktor Kancelarije za evropske integracije podsetio je i da su juče započeti zvanični pregovori Srbije i EU povodom ulaska Hrvatske u Uniju i njenog izlaska iz sporazuma CEFTA , a s obzirom na to da se time menja trgovinski režim.

Pajević je za sutra najavio sednicu Odbora za prelazni trgovinski sporazum i sastanak koji će biti posvećen ekonomskoj oblasti, privredi i trgovinskim pitanjima

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krajem juna odluka o datumu

Izvor: Akter, 29.Jan.2013

Direktor Vladine kancelarije za evropske integracije najavio da će krajem juna biti doneta odluka o dodeljivanju datuma za početak pregovora o članstvu u EU

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.