Očekujemo izveštaj EU do kraja jula

Izvor: B92, 11.Jul.2014, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekujemo izveštaj EU do kraja jula

Beograd -- Ministarka Jadranka Joksimović izjavila je da očekuje da će Vlada Srbije do kraja jula dobiti iz Brisela izveštaje o skrininzima za poglavlja 23 i 24.

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović je ocenila da bi ta poglavlja mogla da budu otvorena najkasnije u februaru ili martu.

"Izveštaji sa skrininga su u finalnoj fazi, očekujemo ih do kraja meseca jer su eksplanatorni i bilateralni skrininzi završeni", rekla je Joksimović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Danu otvorenih vrata ambasade Italije odgovarajući na pitanja gostiju.

Ona je istakla da je sada izuzetno važno da se do kraja godine završe akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pitanja pravosuđa i pravde, slobode i bezbednosti da bi Srbija, ako ne tokom italijanskog predsedavanja, onda u februaru ili martu otvorila ta poglavlja.

Ministarka Joksimović je izrazila uverenje i da će do kraja godine biti otvorena poglavlja 32 i 35.

Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport takođe je najavio da će izveštaj biti "uskoro" predstavljeni Vladi Srbije i da će Beograd i Brisel zajedno nastaviti rad na izradi akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Davenport je istakao da će sledeći najveći prioritet Srbije biti implementacija ta dva poglavlja.

"Italija snažan partner Srbije"

Ministarka Joksimović je ocenila da je Italija snažan partner Srbije i Zapadnog Balkana u procesu proširenja EU.

Joksimovićeva je istakla da je Italija jedan od nosilaca politike nastavka proširenja Unije, što je, kako je primetila, veoma važno za Srbiju.

Ambasador Italije Đuzepe Manco rekao je, povodom italijanskog presedavanja EU, da će diplomate 28 članica Unije 10. septembra u Beogradu održati sastanak radne grupe što će biti prvi put da se takav sastanak održava van Brisela.

"Želeli smo da u septembru dovedemo diplomate u Beograd kako bismo pomogli jačanju komunikacije između Beograda i Brisela i kako bi oni iz prve ruke mogli da vide kretanje Srbije ka EU", kazao je Manco.

Davenport je pozdravio je inicijativu Italije da dovede u Srbiju radnu grupu.

Davenport je istakao da, kada je reč o tehničkom aspektu pristupnih pregovora, ni srpska ni evropska strana nisu gubile vreme, da se svi skrininzi odvijaju prema planu i da su srpski timovi izuzetno posvećeni.

On je upozorio da ima još mnogo posla i mnogo izazova do kraja godine, ali i kasnije, i izrazio zadovoljstvo posvećenošću koju pokazuje Vlada Srbije.

Davenport je rekao da je ohrabrujuće to što su i Vlada i opozicija u parlamentu saglasne oko toga da Srbija treba da ostvari evropske standarde i istakao je da Srbija može mnogo da doprinese EU, što je i jedan od razloga iz kojeg članice Unije žele Srbiju u svojim redovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.