Očekujem proces korak po korak

Izvor: Politika, 22.Sep.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekujem proces korak po korak

Mnogo je oblasti za koje je potreban dogovor i primena zajedničkih evropskih standarda, navela je šef evropske diplomatije pred razgovore o početku dijaloga Beograda i Prištine

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 22. septembra – Ketrin Ešton, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU, spremna je za sastanke u Njujorku sa rukovodstvom Beograda i Prištine i razgovore o njihovom predstojećem dijalogu. „To je dijalog o budućnosti i evropskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << integracijama, a ne o prošlosti”, navela je, pored ostalog, u odgovoru na pitanja novinara „Politike” i istakla da se „nada da može da se osloni na dobru veru i spremnost Beograda i Prištine da razgovaraju”.

Ministri spoljnih poslova 27 država EU pozdravili su vaš nedavni značajan diplomatski uspeh – zajedničku rezoluciju EU i Srbije o Kosovu koja je usvojena u UN. Mnogi ministri su istakli doprinos predsednika Srbije Borisa Tadića u pronalaženju kompromisa i nagovestili da EU treba uskoro da odgovori na zahtev Beograda za članstvo u EU. Da li je početak razgovora između Beograda i Prištine uslov za ovaj deo evrointegracija Srbije i prosleđivanje njene kandidature Evropskoj komisiji?

Dijalog je prava prilika. Iznad svega to je šansa da se pomere prepreke na putu prema EU. Dijalog ima podršku Beograda, Prištine i EU i može da bude veliki podsticaj za regionalnu saradnju na Balkanu. Dijalog ima potencijal da proizvede istinsku i funkcionalnu saradnju. Nešto što je suštinski važno za evropsku budućnost regiona.

Stav država članica EU napokon je usaglašen u rezoluciji. Brisel očekuje da Beograd i Priština započnu direktne razgovore i vi im nudite pomoć u uspostavljanju dijaloga. Šta mislite o činjenici da dve strane u razgovore ulaze sa potpuno različitim stavom o statusu Kosova i kako EU tu može da pomogne?

Svesni smo izazova s kojima se suočavamo. EU je bila i jeste dovoljno dugo i dosledno angažovana na Balkanu da ne potcenjuje teškoće. Ali sada je vreme za prelazak na novi nivo. Potrebno je da gledamo u budućnost. Nadam se da mogu da se oslonim na dobru veru i spremnost Beograda i Prištine da razgovaraju. Nema sumnje da je to u interesu građana. Nadam se, takođe, da rukovodstva mogu da pokažu zrelost i viziju, kao što je nedavno učinjeno u Njujorku. To je dijalog o budućnosti i evropskim integracijama, a ne o prošlosti.

Razgovori treba da počnu najkasnije do kraja godine, ali ne znamo o čemu će dve strane najpre razgovarati. Kako će EU uticati na sadržaj i tok razgovora i da li su Beograd i Priština potpuno slobodni u izboru tema o kojima će razgovarati?

Cilj dijaloga je da promoviše saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropi i da poboljša život građana. To je zasnovano na pitanjima koja su obuhvaćena evropskom agendom – o kojima Beograd i Priština treba da razgovaraju. Mnogo je oblasti za koje je potrebno promovisati saradnju i razvijati radne odnose. Mnogo je oblasti za koje je potreban dogovor i primena zajedničkih evropskih standarda. Očekujem da to bude proces korak po korak u kojem će se dve strane latiti specifičnih pitanja i pristupiti im na način koji budu usaglasili.

Vladimir Jokanović

objavljeno: 23.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.