Očekujem kraj skrininga 2015.

Izvor: B92, 23.Jun.2014, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Očekujem kraj skrininga 2015."

Beograd -- Majkl Davenport kaže da se očekuje da Srbija do sredine iduće godine završi skining svih 35 poglavlja i otvori neka od tih pregovaračkih poglavlja.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu kazao da je Srbija u poslednjih 12 meseci napravila velike iskorake u pravcu EU i da je to rezultat napornog rada i reformi.

On je istakao da je od početka skininga 35 poglavlja od septmebra 2013. godine proces tekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez zastoja i ijednog dana kašnjenja uprkos izborima u Srbiji.

Za zaključivanje pregovora sa EU, kako je dodao, biće neophodna i primena usvojenih zakona.

"Srbija mora da nastavi reforme i ne sme da ih odloži zbog poplava", upozorio je Davenport.

Ministarka bez portfelja zadužena za evointegracije Jadranka Joksimović je kazala je da Srbija mora da sprovede reforme, ma koliko bile bolne, kao i da EU treba da "pogura" Srbiju da spovede nepopularne reforme.

"Vlada Srbije je sama sebi postavila cilj da do 2018. uskladi zakonodavstvo sa evropskim okvirom", istakla je Joksimović.

Ona je rekla da su reforme neophodne za ekonomski razvoj i da u njih spada i izmena Zakona o radu.

"U predložene izmene tog zakona u jednoj meri je uključeno evropsko zakonodavstvo, ali je to samo prelazno rešenje", objasnila je Joksimovićeva i napomenula da će Srbija približavanjem EU morati ponovo da menja taj zakon.

Srbija, prema njenim rečima, ima veliku korist od približavanja EU, što pokazuju podaci o povećanju izvoza od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i približavanju 2008. godine.

Ona je navela da je izvoz Srbije u EU porastao sa četiri milijarde u 2008. na 6,9 milijardi evra u 2013. a pokrivenost uvoza izvozom je povećana sa 40,4 na 72,2 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devenport očekuje kraj skrininga za godinu dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2014

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da se očekuje da Srbija do sredine iduće godine završi skining svih 35 poglavlja i otvori neka od tih pregovaračkih poglavlja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.