Obelodanjen izveštaj; Nemačka i Francuska su ocrnjene

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 12:28

Obelodanjen izveštaj; Nemačka i Francuska su "ocrnjene"

Izveštaj Minhenske bezbednosne konferencije naveo da EU nedostaje političko vođstvo kako bi Unija ojačala svoju odbranu.

Taj nedostatak dođstva ogleda se najpre u Nemačkoj i Francuskoj koje su, kako se navodi, postale pasivne.

Ključni nedostatak sposobnosti u evropskoj odbrani još uvek je političko vođstvo, navodi se u Minhenskom izveštaju o evropskoj odbrani.

Godišnja bezbednosna konferencija u Minhenu, koja se obično održava u februaru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uticajno je globalno okupljanje najviših političara i analitičara koji raspravljaju o odbrambenim i sigurnosnim izazovima.

Takođe se navodi i da su Nemačka i Francuska bile pasivne kada su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i vodeći diplomata EU JŽozep Borrejl pokretali podršku EU Kijevu i zajedničkim inicijativama nabavke oružja.

"Pod vladom kancelara Olafa Šolca Nemačka se neprestano kritikovala zbog odsutnosti u odbrambenim pitanjima EU, dok se Francuska smatra zemljom koja sledi uske industrijske, a ne kolektivne evropske interese", navodi se dalje.

Početna neodlučnost Nemačke i Francuske oko nabavke oružja za Ukrajinu, i pored zanemarivanja istočnoevropskih strahova od Rusije, prouzrokovala je trajnu štetu njihovom kredibilitetu u istočnoj Evropi i zajedničkim odbrambenim inicijativama. Nemačka i Francuska imaju odgovornost da vrat poverenje, ističe se u izvešću i dodaje da je vreme ključno za jačanje odbrambene saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.