Izvor: Blic, 18.Sep.2016, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OHR PREPREKA ZA BIH NA PUTU KA EU Kandidatura izvesna, članstvo nemoguće

BiH mogla bi da dobije kandidatski status za EU, uz postojanje OHR u njoj, ali ne i članstvo u evropskoj zajednici.

U BiH bi do kraja meseca trebalo da stigne upitnik Evropske komisije na osnovu kojeg bi EU trebalo da odluči da li će BiH dobiti kandidatski status. Ta vest ujedno je i povod za politička nagađanja o tome može li BiH napredovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ka EU, ako u njoj i dalje deluje visoki predstavnik međunarodne zajednice? Bivši šef misije BiH pri EU, Igor Davidović, kaže da je stav Brisela jasan – BiH ne može u članstvo EU sa OHR.

- Što se tiče kandidatskog statusa, njega bismo možda i mogli dobiti u vremenu dok još uvek imamo visokog predstavnika i sa svim njegovim ovlašćenjima, mada bi i to bilo veoma neobično i svojevrstan presedan.

Znamo šta su uslovi za sticanje kandidatskog statusa i neki oblik protektorata sigurno nije dobra preporuka. Međutim, u celoj proceduri vezano za upitnik, kandidaturu i podnošenje aplikacije, mnogo toga se dešavalo po metodu anomalije i neočekivanih obrta, pa ne bi bilo čudno da se isto desi sa statusom kandidata - da ga dobijemo, a da još uvek imamo visokog predstavnika – rekao je Davidović za “EuroBlic”.

Član parlamentarne komisije BiH za evropska pitanja Saša Magazinović, takođe, tvrdi da BiH može dobiti kandidatski status za EU, iako to možda nije logično.

- Nigde ne stoji da je zatvaranje OHR jedan od uslova za kandidatski status. Ali, da li može takva zemlja ući u EU, čisto sumnjam - rekao je Magazinović.

Član parlamentarne komisije, Fehim Škaljić, smatra da je međunarodna zajednica u BiH trenutno više posmatrač, nego faktor odlučivanja i da zato nije smetnja za napredak ka EU.

-,Ne mislim da je postojanje međunarodne zajednice u ovoj fazi bilo kakva smetnja za otpočinjanje evropskog puta. Međutim, na kraju tog puta, sasvim prirodno prestaće i potreba za njihovo postojanje u BiH – kaže Škaljić.

Inače, uslovi za zatvaranje OHR, koji su određeni još 2008. su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU i povoljna ocena situacije u BiH od strane PIK.

Uz te uslove, BiH mora da reši pitanje raspodele imovine, reši pitanje vojne imovine, potpuno sprovede konačnu arbitražnu odluku za Brčko, obezbedi fiskalnu održivost i učvrsti vladavinu prava.

Upitnik

Upitnik je dokument kojeg Evropska komisija upućuje državi koja je podnela zahtev za članstvo u EU kako bi na osnovu odgovora države pripremila mišljenje o zahtevu za članstvo u EU. Cilj upitnika je da pruži detaljan pregled političkog, pravnog, ekonomskog i

administrativnog sistema države koja je podnela zahtev za članstvo. Broj pitanja u upitniku različit je od države do države.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.