OBZERVER UPOZORAVA EU: Ne prepuštajte Srbiju Putinu i Kini

Izvor: Kurir, 30.Mar.2015, 07:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBZERVER UPOZORAVA EU: Ne prepuštajte Srbiju Putinu i Kini

BEOGRAD - Evropski lideri su zbog više dobrih razloga usmerili pažnju na rat u Ukrajini, ali je, istovremeno, zapadni Balkan pao na dno evropske agende, objavio je portal EU obzerver.

- Zanemarivanje bi moglo ponovo rezultirati destabilizacijom zapadnog Balkana, Kina, a naročito Rusija, jedva čekaju da uskoče u vakuum koji je za sobom ostavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << EU. Njihovi interesi se ne poklapaju uvek s interesima EU. Srbija je naročito podložna tome, imajući u vidu da ta zemlja sebe vidi kao most između Istoka i Zapada. Lideri EU treba da se zapitaju da li mogu sebi da priušte da zapostave Srbiju još najmanje pet godina - navodi u analizi ovaj internet portal i dodaje:

- I kad postave to pitanje, treba da imaju u vidu da je Srbija doživela izvanrednu transformaciju od nekoga ko nije bio voljan da se evropizuje do najboljeg đaka i razredu, kao što je rekao bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer. Ključnu ulogu u ovom procesu imala je nova vlada desnog centra, na čijem se čelu nalazi Aleksandar Vučić, koji je osnovao stranku s aktuelnim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem 2009. posle razlaza s ultranacionalistima, smatra EU obzerver.

(S. M.)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.