O restituciji u Skupštini Srbije

Izvor: B92, 27.Okt.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O restituciji u Skupštini Srbije

Beograd -- Poslanici vladajuće većine smatraju da bi trebalo doneti zakon o restituciji, ali i da se radi o velikom problemu koji iziskuje mnogo finansijskih sredstava.

Radikali ističu da bi zakom mogao da izazove još veće nepravde od onih koje su napravljene pre 60 godina.

Jedan od uslova Evropske komisije, koji Srbija treba da ispuni na putu prema EU, jeste i donošenje zakona kojim će biti omogućena restitucija oduzete imovine.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životne sredine Oliver Dulić kaže da naturalna restitucija u Srbiji sada nije moguća, ali je dao podršku što skorijem donošenju zakona o restituciji.

"Verujem da naturalna restitucija nije moguća u Srbiji. Ona bi izazvala stotine hiljada, ako ne i milione pravnih sporova", rekao je Dulić novinarima u parlamentu.

Dulić smatra da je potrebno pronaći model adekvatne i korektne kompenzacije za naslednike vlasnika oduzete imovine nakon Drugog svetskog rata.

"Lično i porodično sam zainteresovan da do toga dođe jer je i moja porodica bila izložena svim oblicima oduzimanja imovine posle Drugog svetskog rata i apsolutno podržavam svaki napor da do toga dođe i nadam se da će se to desiti što je pre moguće", rekao je Dulić.

Ministar je istakao da je restitucija skup i dugotrajan proces i, verovatno, jedan od najkomplikovanijih procesa koji će ova vlada da vodi.

"Međutim svesni smo i činjenice da to moramo da uradimo, a ako ne uradimo u mandatu ove vlade, mislim da bi to bilo veliko razočaranje", rekao je on, ističući da su najveći konkretni problemi, što se tiče same restitucije, pitanje građevinskog zemljišta i objekata, odnosno fabrika.

Prema njegovim rečima, postoji i "problematična činjenica" da je jednim zakonom crkvama vraćena oduzeta imovina u naturi i da sada postoji velika tražnja i svih drugih građana da budu izjednačeni sa crkvom.

On je ukazao na činjenicu da je taj zakon pred Ustavnim sudom i dodao da smatra da treba da se sačeka odluka suda da li je taj zakon u skladu sa Ustavom, pa da se potom izabere model na koji način će restutucija biti obavljena.

U svakom slučaju, što pre to bolje, rekao je Dulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.