Nudio im put u EU, seljaci odbili

Izvor: B92, 22.Avg.2013, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nudio im put u EU, seljaci odbili

Gornji MIanovac -- Miladin Solujić (63) iz takovskog sela Beršići pokušao je da o svom trošku organizje sedmodnevno putovanje za veću grupu seljaka u zemlje Evropske unje.

Međutim, nije bilo zainteresovanih.

On ima sopstvenu firmu u Dankeru na La Manašu i želeo je da takovskim seljacima, među kojima je odrastao, pokaže kako svet radi i organizuje poljoprivrednu proizvodnju i od toga zarađuje velike pare, ali niko od poljoprivrednika nije mogao da odstustvuje najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelju dana.

Za agenciju Beta je izjavio da je razočaran nepreduzetničkim ponašanjem poljoprivrednika koji imaju sredstva i žele da razviju izvozni biznis hrane, ali ne žele da se opredele za određenu delatnost, ocenivši da zbog prakse "od svega pomalo" ostaje i mala zarada.

"Želeo sam da finansiram posete firmama i poljoprivrednim gazdinstvima u nekoliko zemalja i svi su izrazili želju a kada je trebalo da se prijave svi su rekli da je mnogo sedam dana i da imaju posla na usitnjenim imanjima, a sa time se ne ide u EU", kazao je Solujić.

On je istakao da se u tom kraju proizvodi hrana izvanrednog kvaliteta, ali u malim količinama i na rascepkanim imanjima, što ne donosi dohodak i strani kupac neće ni da razgovara o takvoj saradnji.

Solujić smatra da je neophodno promeniti naviku kod seljaka u brdsko-planinskom kraju, da "svaštarenje" omogućava samo preživaljavanje, i da se koristi ono što je priroda podarila sa opredeljenjem na specijalizovanu proizvodnju koja donosi pare.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nudio im put u EU, seljaci odbili

Izvor: B92, 22.Avg.2013

Gornji MIanovac -- Miladin Solujić (63) iz takovskog sela Beršići pokušao je da o svom trošku organizje sedmodnevno putovanje za veću grupu seljaka u zemlje Evropske unje...Međutim, nije bilo zainteresovanih...On ima sopstvenu firmu u Dankeru na La Manašu i želeo je da takovskim seljacima, među...

Nastavak na B92...

Srpski seljaci nezainteresovani za putovanje u EU

Izvor: EurActiv Srbija, 22.Avg.2013

Miladin Solujić (63) iz takovskog sela Beršići, koji živi u Francuskoj, pokušao je da o svom trošku organizuje sedmodnevno putovanje za veću grupu seljaka iz takovskog kraja u zemlje Evropske unje, ali nije bilo zainteresovanih. Kako je rekao, seljaci nisu mogli da putuju zbog posla na svojim...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.