Novi zahtevi za Kosovo nemogući?

Izvor: B92, 14.Sep.2012, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zahtevi za Kosovo nemogući?

Beograd -- Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da je zahtev da se s Kosovom uspostavi ugovorni odnos crvena linija koju niko neće da pređe.

Podsetimo, Srbija je u proteklih 10 dana dobila tri jasne poruke o tome kako treba da se urede odnosi s Kosovom. Poslednji je to učinio visoki predstavnik nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije Andreas Šokenhof.

On je rekao da će Nemačka tražiti od Srbije da pre početka pristupnih pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa EU potpiše s Prištinom obavezujući ugovor o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, koji bi se u potpunosti sproveo do kraja procesa pridruženja.

Predstavljajući sedam sedam tačaka koje Nemačka očekuje od Srbije, on je spomenuo i rasvetljavanje napada na nemačku abmasadu u februaru 2008. i nastavak pomirenja u regionu.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da su sedam uslova Nemaje ova izjava očekivana s obzirom da samo oslikava jasan stav njegove partije, kada je reč o Kosovu.

"Insistiranje na nekakvim ugovornim odnosima sa Kosovom je za mene najveća novina u svemu ovome što postoji. Ne mislim da će to i biti prihvaćeno i mislim da je to ona crvena linija koju nikako ni ova nova ni ona stara vlada ne sme da pređe. Kosovo, po našem Ustavu, predstavlja sastavni deo Srbije i odstupanje bilo bi kršenje ustava i to ni jedan političar u današnje vreme ne može da napravi", kazao je on za Radio B92.

"Onaj ko misli da to treba da se napravi treba da traži izmene Ustava, a ako se to i napravi onda će bez ikakvih pravnih smetnji moći da se uspostavljaju bilateralni odnosi s Kosovom u punom pravnom smislu", dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.