Novi program zaštite Pompeje

Izvor: RTS, 07.Mar.2014, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi program zaštite Pompeje

Odobren novi program zaštite Pompeje, jednog od najbogatijih gradova rimskog carstva. Evropska unija donirala 105 miliona evra.

U potrazi za novcem su i gradske vlasti Pompeje. Jedna od najvećih svetskih turističkih atrakcija je, zbog oštećenja bedema, pred rušenjem, upozorili su arheolozi.

U Rimu je na vanrednom sastanku italijanskog ministra kulture Darija Frančeskinija sa ekipom arheologa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odobren novi program zaštite Pompeje, jednog od najbogatijih gradova rimskog carstva.

Osnovan je u šestom veku pre nove ere i tokom 700 godina postojanja, pa do potpunog uništenja u erupciji vulkana, predstavlja zlatnu eru rimske kulture i umetnosti.

Evropska unija je donirala 105 miliona evra za održavanje Pompeje gde je urušen zid grobnice Venusovog hrama, izvršiće se drenaža terena a prioritet projekta je obezbeđenje neiskopanih delova Pompeje od poplave.

"Koliko često popravljate fasadu svoje kuće? Svakih 10, 15godina? Arheolozi mogu samo da zaštite strukturu grada, konzervacije zidina su složene ali ne mogu da garantuju večnost ukoliko se ne održava", rekla je Grete Stefani, direktorka uoprave arheološkog nalazišta.

Nestali grad u podnožju Vezuva ponovo je otkriven u 18. veku, a iskopine svedoče da je Pompeja bila važna luka, trgovački centar ali i omiljeno mesto za odmor imućnih Rimljana.

U najvećoj erupciji Vezuva koja je trajala tri dana poginulo je oko 10 hiljada ljudi, a interesantno je da se kobna erupcija dogodila na dan posvećen bogu Vulkanu.

Od 1997. Pompeja je pod okriljem Uneska, a predsednik italijanske komisije Đovani Puljizi apelovao je na međunarodnu zajednicu da finansijski pomogne kako bi se to dobro svetske baštine očuvalo za naredna pokolenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.