Norveška podržava napore Srbije za ulazak u EU

Izvor: S media, 16.Nov.2011, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška podržava napore Srbije za ulazak u EU

Norveška u potpunosti podržava napore Srbije da postane članica Evropske unije, što će biti veoma značajno za dalji razvoj odnosa između dve zemlje, istakli su danas norveški zvaničnici, u razgovorima sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Ðukić-Dejanović.

Ðukić-Dejanović, koja danas završava dvodnevnu posetu Norveškoj, razgovarala je sa premijerom te zemlje Jansom Stoltenbergom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i ministrom spoljnih poslova Jonasom Gar Storeom.

U razgovoru sa Ðukić-Dejanović, Stoltenberg je naglasio da je Norveška zainteresovana za dugoročnu ekonomsku saradnju sa Srbijom, rekavši da je najbolji način da se ta saradnja ostvari da Srbija postane članica EU, pri čemu joj

Norveška nudi svoju pomoć.

Tadić i Stoltenberg o merama protiv ekstremizma

Datum izbora marginalna tema, važan status za EU

Norveška podržava napore Srbije za ulazak u EU, Jens Stoltenberg, Slavica Đukić-Dejanović

Stoltenberg je posebno naglasio značaj zakonodavne aktivnosti Skupštine Srbije, naročito u oblasti investicija, saopšteno je danas iz srpske skupštine.

Norveški premijer je dodao da je to veoma važno za razvoj i saradnju dve zemlje, kako u poslovnoj sferi uopšte, tako i u oblasti investicija i trgovine.

Dobri odnosi Norveške i Srbije

Stoltenberg i Đukić-Dejanović su ocenili da su odnosi Norveške i Srbije na veoma visokom nivou, posebno na političkom planu, ali da ima prostora za intenziviranje ekonomske saradnje.

Predsednica Skupštine Srbije, koja od juče boravi u poseti Norveškoj na poziv kolege iz Osla Daga Terjea Andersena, zahvalila je Vladi Norveške što je u poslednjih osam godina dala više od 200 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji.



Ona je navela da je ta pomoć iskorišćena za direktno finansiranje prioritetnih projekata Vlade Srbije i zahvalila je, takodje, Norveškoj što pomaže opštinu Gornji Milanovac u kojoj se nalazi spomen kuća srpsko-norveškog prijateljstva.

Istaknuto je da je vojna saradnja veoma dobra, a posebno u oblasti reformi u sektoru odbrane Srbije. Konstatovano je i da se unapredjuje policijska saradnja dve zemlje.

Đukić-Dejanović se sastala danas i sa šefom norveške diplomatije Jonasom Garom Stereom i zahvalila njegovoj zemlji na podršci Srbiji i balkanskom regionu na putu evrointegracija.

Ona je izvestila Sterea o detaljima vezanim za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i srpskom stavu o situaciji u BiH.

Predsednica srpske skupštine je položila cveće pred katedralom u Oslu i odala poštu poginulima u terorističkom napadu 22. jula ove godine na ostrvu Utoja i centru norveške prestonice, kada je ubijeno 77 ljudi.

Đukić-Dejanović je položila venac i na spomenik jugoslovenskim internircima na groblju Vese Gravlund.

(Agencije)

Foto: AP/Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.