Izvor: NaDlanu.com, 16.Jan.2013, 02:43 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Njegoški pršut može u EU samo ako promeni recept
Crnogorski pršut, jedan je od tradicionalnih proizvoda koji bi mogao naći put do zahtevnog zapadnoevropskog potrošača i tržišta. Međutim, postoji opasnost da će zbog pregovora sa Evropskom Unijom, recept morati da se menja
Domaći proizvođaći smatraju da je procenat soli , zahvaljujući modernoj proizvodnji kontrolisan , te da je sa 9 odsto smanjen na oko 6 odsto . Evropa , međutim traži da procenat bude najviše 4 odsto što , kako navode crnogorski proizvođači , nije lako .Pročitaj i: Šta gubite kada pijete vinoOsnivač cetinjske kompanije Marteks i proizvođač pršute Marko Martinović smatra da na miris i ukus njegoškog pršuta ni kada je slaniji zapadnoevropski turisti nemaju primedbi ."Njima pršut koji je slan ide odlično uz vino i to se svima sviđa . A što se tiče ukusa , turist je oduševljen pršutom " , ocenio je Martinović za radio Slobodna Evropa .