Nikolić za referendum o Kosovu ali čeka Vučića

Izvor: Danas, 14.Okt.2015, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić za referendum o Kosovu ali čeka Vučića

"Setite se kakve su bile reakcije u medijima kada je predsednik Srbije prvi put sreo komesara za proširenje EU Johanesa Hana i posle javnosti rekao da je jasno da će EU tražiti od nas priznanje Kosova. Svi su ga kritikovali i aludirali da je zloslutnik... A šta sad?", ocenjuje za Danasa Ivan Mrkić, savetnik predsednika Srbije, odgovarajući na pitanja o inicijativi Tomislava Nikolića da se raspiše referendum o Kosovu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Mrkić je indirektno potvrdio za naš list da se predsednik Srbije zalaže za to da se narod izjasni o navodnim zahtevima Evropske unije da Srbija prizna Kosovo. On napominje da predsednik Srbije nije inicijalno govorio o referendumu, već o postizanju nacionalnog konsenzusa u vezi sa tim pitanjem.

"Dakle, predsednik Srbije nije inicijalno ni pomenuo referendum, već je govorio o neophodnosti postizanja "nacionalnog konsenzusa" o Kosovu i Metohiji, posebno imajući u vidu opstajanje i umnožavanje nepovoljnih okolnosti po nas. Pritom, imam u vidu i Evropsku uniju, favorizovanje Kosova od nekih moćnih članica, najnoviji problem sa članstvom u Unesko, koje je toliko cinično da čovek teško da može da nađe odgovarajuće reči. Kao kad bi dali ovcu vuku na čuvanje. Aludiram na uveravanja o albanskoj zaštiti naših svetinja i kulturne zaostavštine", ističe Ivan Mrkić za Danas.

Upitan kako bi eventualno referendumsko pitanje glasilo, odnosno da li bi ono glasilo - da li ste za priznanje nezavisnosti Kosova, Mrkić kaže da se to još ne zna, odnosno da se ne zna ni da li će referenduma biti.

"Ne zna se, naravno, još ni da li će referenduma biti. Ali, ako bude potrebno, tada će se pitanja i dogovarati, i Vlada će odlučiti", zaključuje sagovornik Danasa.

Stanislava Pak, savetnica predsednika Republike za medije, jasno potvrđuje za Danas da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić zalaže za raspisivanje referenduma o Kosovu. Ona, međutim, nije želela da pojasni motive za takvu ideju Tomislava Nikolića, niti da odgovori pitanje o formulaciji eventualnog referendumskog pitanja.

"Predsednik Srbije će o svemu razgovarati sa premijerom Srbije pre nego što o tome izađe u javnost", rekla je Stanislava Pak za naš list.

Predsednik Srbije je i 2014. godine pozivao na referendum o Kosovu. On je u martu prošle godine izjavio da je "vreme da kažemo šta Srbija smatra da je rešenje za Kosovo i Metohiju ispod kojeg ne može da ide, da Srbija ima samo jednu politiku koju je naložila Skupština Srbije i da narod na referendumu treba da da konačnu odluku". Tačno godinu kasnije, preciznije - u martu ove godine, Nikolić je izjavio da referendum o Kosovu uopšte nije potreban. On je tada istakao da referendum o nezavisnosti Kosova nije neophodan, jer se njegov rezultat unapred zna, i da ne bi prihvatio otcepljenje Kosova čak i kad bi građani glasali za to. "Mislim da građane Srbije uopšte ne treba pitati da li treba da postoji nezavisno Kosovo ili ne. Kad pitate građane čega ste spremni da se odreknete, Kosova ili EU, odriču se Evropske unije", rekao je tada Nikolić, dodajući da se on ne bi odrekao Kosova čak i kada bi građani to izglasali.

Vučić: Nije vreme za referendum

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odbacio je ideju o referendumu kao nepotrebnu. On je pred odlazak u Brisel na dijalog sa kosovskim premijerom Isom Mustafom i visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini rekao da se nikada "nije krio iza referenduma, iako nekada i to mora da se uradi, ali da ukoliko uslovi budu nemogući, nije vreme za referendum već izbore".

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas: Nikolić razmatra referendum o EU i Kosovu?

Izvor: B92, 14.Okt.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razmišlja o raspisivanju referenduma o navodnom zahtevu Evropske unije za priznavanje nezavisnosti Kosova, piše "Danas"...O tome su za beogradski list govorili njegovi savetnici, Ivan Mrkić i Stanislava Pak...Mrkić napominje da predsednik Srbije nije inicijalno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.