Nije problem Dodik nego Ustav BiH

Izvor: Blic, 14.Nov.2011, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije problem Dodik nego Ustav BiH

BANJALUKA - U SAD sve glasnije nezadovoljstvo spoljnom politikom, a evropski mediji negativnim napisma o Balkanu traže opravdanje za neširenje EU, ocenjuje Obrad Kesić

Primetno je da se mnogo više pažnje poklanja katastrofalnim uslovima poslovanja, korupciji i stanju u medijima BiH, što do sada nikoga nije zanimalo.

Najradikalniji zaokret napravio je američki „Spektejtor" koji ocenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "da je BiH veštačka zemlja i evropski protektorat, kojim vlada visoki predstavnik čiji je glavni posao da uguši svaki stav naroda koji je suprotan volji njegovih gospodara u Briselu”.

Međutim, i mediji u Evropskoj uniji počeli su da gledaju stanje u BiH drugačijim očima. Na primer, nemački „Frankfurter algemajne cajtung" u oktobru je objavio tekst o BiH, pod naslovom „Bez gornjeg dela", u kome tvrdi da "problem u BiH nije predsednik RS Milorad Dodik nego Ustav, sa kojim BiH nema izgleda da postane funkcionalna država ili članica EU”.

Vranješ: I stranci korumpirani?

Aleksandar Vranješ sa Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke slaže se sa ocenom "da svetskim medijima i analitičarima postaje jasno da neke stvari u BiH ne funkcionišu kako su zamišljene”. On smatra da su njihove najnovije "poruke upućene SAD s ciljem da se Balkan prepusti ovdašnjim narodima uz pomoć samo EU”.

- Šta je dovelo do promene medijskog pogleda, teško je reći. Može se to uzeti kao probni balon da bi se videlo kakve su reakcije ili stvarno postoje instituti i ljudi koji se ozbiljno bave Balkanom - smatra Vranješ. Kada zapadni mediji pišu o korupciji u BiH, dodaje on, da bi slika bila realnija, trebalo bi da provere i koliko su predstavnici međunarodne zajednice umešani u takve radnje.

U avgustu je isti list ponovo kritikovao domaće političare, ovog puta zbog nezainteresovanosti za posetu nemačkog ministra za privrednu saradnju i razvoj Dirka Nibela. Ništa bolje nije prošla ni njihova analiza o uslovima poslovanja u BiH. Kao primer je navedena izvesna pilana iz Bavarske koja nije uspela da otvori pogon u BiH i zaposli 700 radnika zbog „preteranih zahteva lokalnih političara".

Kao drugi primer naveden je i „jedan od najvećih nemačkih energetskih koncerna" koji navodno bezuspešno odavno želi da u BiH koristi hidroenergiju. I u ovom slučaju „svađe među osobama orijentisanih na sopstveni profit blokirale su investiciju”.

Polovinom godine bečki „Standard" je ocenjivao rad medija u BiH i ocenio da su "mediji instrument političkih i ekonomskih grupa koje vladaju zemljom i da građani stalno moraju razmišljati o upletenosti medija koje prate”.

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže za „EuroBlic" da postoje bar dva razloga poslednjih pisanja evropskih medija o BiH. Prvi je frustracija neuspehom projekta BiH, koga su osmislili zajedno sa SAD, a koji bi značio veću centralizaciju mimo Dejtonskog sporazuma i volje Srba i Hrvata. Drugi razlog su veliki ekonomski problemi u EU i protivljenje njenom daljem proširenju, zbog čega se otkrivanjem problema na Balkanu opravdava neširenje Unije.

- S druge strane, pozadina napisa u američkim medijima je rezultat sve većih kritika američke spoljne politike. Politička elita i sami građani nemaju više poverenja da SAD kao prva svetska sila može da postavlja svoju volju i da rešavaju tuđe probleme. Ta skepsa se pokazuje, ne samo u članku „Spektejtora" nego je viđena i pre nekoliko dana u „Vol strit žurnalu". Jedan od kongresmena je otvorio raspravu oko podele kao modela veće stabilnosti na Balkanu. To je do sada bila tabu tema u Americi - kaže Kesić.

On je uveren da najnovija pisanja svetskih medija neće mnogo uticati na promenu zapadne politike prema BiH. Međutim, smatra Kesić, bitno je da se prvi put otvara prostor za drugačije mišljenje od onoga koga su zapadni političari forsirali o Balkanu. To bi, poručuje on, trebalo da iskoriste prvenstveno srpski političari.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nije problem Dodik, nego Ustav BiH

Izvor: Vesti-online.com, 14.Nov.2011

U SAD je sve glasnije nezadovoljstvo spoljnom politikom, a evropski mediji negativnim napisma o Balkanu traže opravdanje za neširenje EU, ocenjuje Obrad Kesić...Primetno je da se mnogo više pažnje poklanja katastrofalnim uslovima poslovanja, korupciji i stanju u medijima BiH, što do sada nikoga...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.