Neverica u sporazum

Izvor: Akter, 13.Sep.2015, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverica u sporazum

U političkoj javnosti Evropske unije se s nevericom gleda na izglede da bi na zasedanju ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU sutra u Luksemburgu mogle biti prihvaćene obavezne kvote preraspodele 160.000 pristiglih izbeglica čiji priliv raste, a izgleda da se zaustavi nema jer naročito u ratu u Siriji sukobi jačaju i teraju u bekstvo nove stotine hiljade lica

Obaveznom prihvatanju pristiglih >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << izbeglica se, uz objašnjenje da bi te mahom muslimanske pridošlice izmenile nacionalnu tradiciju i identitet i moguće uvezle terorizam, protive se istočnoevropske članice Unije, kao i Bugarska.

I u Nemačkoj, spremnoj da primi većinu onih koji beže prvenstveno iz rata u Siriji, je demohrišćanski ministar saobraćaja Aleksander Dobrindt koji je dramatično saopštio da je talas izbeglica posebno u Minhen prevazišao sposobnosti prijema, dok su spoljne granice EU bez nadzora.

To isto kažu vlade Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, mada Rumunija i Bugarska, koja je podigla zid na granici prema Turskoj i poslala vojsku na granicu s Makedonijil da spreči imigrante, kažu da bi pristale na kvotu raspodele, ako bi im se odobrio ulazak u EU šengenski prostor bez granica.

Čelnik grupe socijalističkih stranaka u EU Đani Pitela je saopštio da će sutra doći na granicu između Srbije i Mađarske da "izrazi snažnu solidarnost evropskih socijalista s izbeglicama"i zatražio da se "ne podižu zidovi, postavljaju bodljikave žice i kapije", kao što to čini Mađarska na međi sa Srbijom.

Pitela je zatražio da se prihvati plan EK o obavezujućoj preraspodeli izbeglica i zapitao "kako (mađarski premijer Viktor) Orban svojim građanima može da objasni da to odbija…ako se time

preraspodeljuju unutar EU i imigranti došli u Mađarsku"?

Orban je saopštio da će Mađarska i vojskom i kažnjavanjem zatvorom obustaviti ilegalni ulazak migranata, a najavio je podroban predlog vođima EU da sredstvima od najmanje tri milijarde evra pomogne zemljama

u susedstvu Sirije, Turskoj, Libanu i Jordanu, da tamo velikim centrima za zbrinjavanje zaustave odlazak izbeglica u Evropu.

Mađarski premijer tvrdi da dobrim delom izbeglice iz Sirije upravo dolaze iz zbegova u tim susednim zemljama i "traže bezbednost i bolji život nego u izbegličkim taborima… u Nemačkoj ili Švedskoj".

Mada francuski list Mond navodi razloge zbog kojih smatra da nema izgleda da se ministri EU sutra nagode oko preraspodele izbeglica i americki list Politiko u evropskom izdanju prenosi upozorenja američkih stručnjaka da bombardovanje nije ni malo slomilo snage ekstremiste tzv. Islamske države" u Siriji i Iraku, izgleda da sve države EU, ujedno, podržavaju bitne delove plana Evropske komisije.

A to je da se snažno ojača nadzor spoljnih granica Unije, odbrani šengenski prostor bez granica, kao i da se popisom imigranata ubuduće jasno razdvoje prihvatljive izbeglice iz ratova, političkih i verskih progona od migranata koji iz ekonomsko-socijalnih razloga žele da dođu u Uniju.

To sutra treba da usvoje ministri pravosuđa i policije EU i zato će biti utvrđen spisak "bezbednih zemalja", u kojima vlada zakon i štite se ljudska prava, pa migranti nemaju nikakvog osnova da traže azil u Uniji, što će uključti i Crnu Goru, Kosovo i Albaniju, iz koje je poslednjih meseci najviše porastao broj azilanata u EU.

Plan EK obuhvata i utvrđivanje novih odredbi za jedinstvenu politiku odobravanja azila u svim državama evropske dvadesetosmorice, tesnu policijsku i svaku drugu saradnju s vlastima zemalja iz kojih dolaze i kroz koje prolaze izbeglice, razbijanje mreža organizovanog kriminala kojima se migranti ilegalno prebacuju u Evropu, ukljućujući operacije pomorskih vojnih snaga EU u vodama prema Libiji.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.