Nestabilnost šteti integracijama

Izvor: B92, 20.Apr.2011, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestabilnost šteti integracijama

Brisel -- Evropski parlamentarci upozorili Srbiju, tokom dvodnevnog interparlamentarnog sastanka, da sadašnja politička nestabilnost šteti evropskim integracijama Srbije.

Palramentarne delegacije EU i Srbije zajednički su u Briselu pozvale Tomislava Nikolića da okonča štrajk glađu.

Delegacije dva zakonodavna tela usvojile su deklaraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojom Nikolića pozivaju da odmah prekine štrajk glađu i u kojoj ističu da je od suštinske važnosti da se politički diskurs vrati u uspostavljene demokratske procedure i institucionalni okvir.

"Sva politička neslaganja moraju se rešavati u okviru demokratskih institucija", naveli su parlamentarci.

Šef parlamentarne delegacije za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan podsetio je da su sve političke grupe Evropskog parlamenta ratifikovale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i podsetio da je "Parlament stalno podržavao napore Srbije u cilju evropskih integracija".

On je, istovremeno, naglasio da se "mora insistirati na punoj saradnji sa Haškim tribunalom kako bi mogli biti napravljeni naredni koraci".

Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji se parlamentarcima obratio prvog dana sastanka, u ponedeljak, rekao je da ne vidi otpor proširenju u okviru Unije, nego da vidi apatiju u okviru država Zapadnog Balkana.

On je pozvao srpske političare na više ambicija i upitao zašto su za svoj cilj fiksirali dobijanje statusa kandidata kada bi mogli da se koncentrišu na početak pretpristupnih pregovora.

Direktorka kancelarije Vlade Srbije za proširenje Milica Delević je rekla da Evropska komisija ne samo da očekuje rezultate, nego da i proces bude jasan i sveobuhvatan.

"Obaveza je vlade da da rezultate po pitanju pristupanja EU, a odgovornost je opozicije da na tom putu ne postavlja dodatne prepreke. Oni (opozicija) moraju sada pokazati zrelost pred političkim izazovima", rekla je Delevićeva.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.