Neslaganja oko trgovinskog sporazuma SAD i EU

Izvor: VOA, 27.Jul.2015, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neslaganja oko trgovinskog sporazuma SAD i EU

Nakon više odlaganja, Evropski parlament je pred letnju pauzu dao zeleno svetlo za nastavak pregovora sa Vašingtonom...uz brojne "ali".

Kako teku pregovori dva atlantska partnera o trgovinskom sporazumu, tako raste i broj još uvek nerešenih pitanja. Jednima je sporazum EU sa Amerikom nešto što se samo po sebi podrazumeva, drugima je to ustupak velikim kompanijama.

Trgovinski sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << sa Amerikom - da, ali, to je sada i zvanični stav Evropskog parlamenta - iza njega su brojne varijacije. Jedni odbijaju i pomisao na to da Amerikancima otvore evropsko tržište, drugi, tražeći sporazum odmah, sa zabrinutošću gledaju prema svjetskim ekonomijama u usponu sa kojima bi Vašington, umjesto sa starim kontinentom, mogao završiti posao i tako evropsku ekomiju ostaviti u izolaciji.

Treći, najbrojniji, su svjesni da je Amerika Evropi prirodni partner, ali žele da, otvarajući vrata tržišta, budu sigurni da Evropa i Evropljani neće biti na gubitku po bilo kom osnovu.

"Amerika polaže veliku vojnu i političku pažnju na region Azije, pregovarajući o trgovini sa 11 država regiona. Trgovinski sporazum sa Evropom će da promijeni stvari. Ima velike šanse da postane globalni sporazum. Ako ga ne prilagodimo sebi, učiniće to brzorastuće ekonomije tog područja, u skladu sa njihovim vrijednostima i interesima", kaže član Evropskog parlamenta iz Španije, Francisko Hoze Milanmon.

"U suštini, riječ je i o jedinstvenoj prilici i za EU i Ameriku, dominantne snage zapadnog svijeta, da osiguramo trgovinska i investicijska pravila bazirana na našim demokratskim vrijednostima i kontroli, i to sve u situaciji sve veće konkurencije nedemokratskih snaga u ovom sve više globaliziranom svijetu", mišljenja je član Evropskog parlamenta iz Danske, Jepe Kofod.

Poseban problem većini parlamentaraca, i ne samo njima, predstavlja postojeći kontroverzni sistem zaštite interesa investitora koji bi, u slučaju spora, mogli da zaobidju evropske sudove. Zahtjev za odbacivanjem takvog konačnog rješenja i njegovom zamjenom za stalnim mehanizmom kontrole je tek prije par dana otvorio vrata parlamentarnoj podršci sporazumu.

Ipak, ostaju mnoga neodgovorena pitanja koja brinu veliki broj Evropljana: poput zaštite kvaliteta hrane, genetski modifikovanih prehrambenih proizvoda i zaštite životne sredine.

"U našem komitetu postoji velika zabrinutost oko ovog sporazuma. Zabrinuti smo za životnu sredinu i hranu, kao i za zdravlje. Tu prije svega mislim na klonirano meso", ističe član Evropskog parlamenta iz Holandije, Bart Stes.

"Da li je ovo za nas idealno? Ne. Ali vazno je da ova kuća pošalje snažnu poruku pregovaračima da saradnja traži i odredjene kompromise", podseća članica Evropskog parlamenta iz Holandije, Mariete Sake.

Posebno pitanje je pitanje vremena. Iako su se sa obje strane Atlantika nadali da će se sporazum potpisati do kraja mandata predsjednika Obame, dosadašnje kašnjenje u pregovorima to ozbiljno dovodi u pitanje.

Sve je više evropskih parlamentaraca koji vjeruju da za njihovog mandata, koji ističe 2019. neće biti konačnog glasanja o trgovinskom sporazumu sa Amerikom.

Ukoliko i kada se on postigne, 18 evropskih člania izričito zahtijeva da i njihovi parlamenti o tome glasaju, medju njima i parlamenti nekih od najvećih evrpskih članica. Ukoliko taj zahtjev prodje, i neki od nacionalnih parlamenata odbije sporazum, to bi dovelo u pitanje sav do sada uložen rad.

Uz ovo treba računati i na sve veće nezadovoljstvo javnosti. Nedavno je Komisiji predat spisak od preko milion potpisa protiv sporazuma, a, ne čekajući konačni rasplet priče, jedna od briselskih opština već se proglasila prostorom na kojem trgovinski sporazum sa Vašingtonom nikada neće važiti.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.