Nepristrasnost pod znakom pitanja: EU finansira Bi-Bi-Si

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2015, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepristrasnost pod znakom pitanja: EU finansira Bi-Bi-Si

23.12.2015. -

Britanska televizijska korporacija Bi-Bi-Si priznala je da je za poslednje tri godine od EU dobila finansijska sredstva u visini od 22 miliona funti. To stavlja pod znak pitanja nepristrasnost kompanije.

Komentarišući informacije koje su se pojavile, zvanični predstavnik Bi-Bi-Sija je naveo da se spoljna sredstva, uključujući donacije EU, ne koriste za finansiranja informativnog programa, već odlaze na naučno-istraživački rad. Osim toga, to je protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pravila dobijanja grantova.

Međutim, televiziju Bi-Bi-Si su više puta optuživali za neobjektivno prenošenje događaja. Između ostalog, kompaniju su optuživali za nedovoljno praćenje napada na muslimane, neobjektivan odnos prema problemu nezavisnosti Škotske, kao i za podršku Izraelu na štetu Palestine.

Prema rečima člana Partije nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva Džejmsa Karvera, novac koji Bi-Bi-Si dobija od evropskog bloka samo je vrh ledenog brega.

„Za poslednjih pet godina Evropska unija je dala Bi-Bi-Siju 22 miliona funti. Interesantno je, u izveštajima kompanije toga nema. Ove cifre se nalaze u izveštaju o transparentnosti koji je predstavila Evropska komisija. Mi ulazimo u politički osetljivo vreme. Iskreno da kažem, ovo izaziva razočaranje, jer je prema Ustavu Bi-Bi-Si obavezan da ostane nepristrasan. U teško vreme, uoči referenduma koji je planiran za narednu godinu, zadatak se pojednostavljuje. Kompanija može lako naterati ljude na sumnju“, rekao je on.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.