Neodgovoran odnos Savjeta ministara ugrožava tekstilce

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2014, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neodgovoran odnos Savjeta ministara ugrožava tekstilce

BANJALUKA- Udruženje tekstila, kože i obuće Privredne komore Republike Srpske smatra neprihvatljivim i neodgovornim odnos Savjeta ministara BiH prema privredi BiH zbog nepostizanja konsenzusa o Prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do kraja 2015. godine.

Cilj Odluke je da se omogući nesmetan razvoj industrije obuće, ali i drugih sektora, u smislu da se zadrže smanjene carinske stope koje su se plaćale pri uvozu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << repromaterijala koji nije porijeklom iz EU, odnosno da se izjednače sa stopama carine koje se primjenjuju pri uvozu iste robe u EU, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

S obzirom na sve pozitivne efekte koje je odluka imala na domaće kompanije u sektoru proizvodnje obuće, gdje je u pojedinim privrednim društvima došlo do povećanja naloga od strane partnera, a time i povećanja broja zaposlenih i proširenja proizvodnih kapaciteta, te otvaranje novih velikih tržišta, Komora zahtijeva da se do kraja ove godine održi još jedna sjednica Savjeta ministara BiH i usvoji navedena odluka.

"U suprotnom, opstanak ovih privrednih društava, a samim tim i velikog broja radnih mjesta, kao i već ugovorenih poslova, biće dovedeno u pitanje", naglašava se u saopštenju Privredne komore Srpske.

Privredna komora Republike Srpske o ovom neodgovornom postupku Savjeta ministara BiH obavijestila je i Vladu Republike Srpske, s ciljem da se sve nadležne institucije uključe kako bi se  prije riješio  ovaj problem i kako bi Savjet ministara do kraja 2014. godine usvojio odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2015. godine, koja je važila i do sada.

Rukovodstvo Fabrike  obuće "Bema" uputilo je danas protestno pismo povodom neprodužavanja odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, ministru finansija i trezora  Nikoli Špiriću, predsjedniku Vlade Srpske Željki Cvijanović, te ministrima industrije, energetike i rudarstva  Petru Đokiću i finansija Zoranu Tegeltiji.

"Moram da iskažem svoje razočarenje i ovakav postupak pojedinaca samo je dokaz u kakvoj zemlji živimo i da u njoj nema opstanka. Nije mi jasno kako je moguće da se zbog jednog odlazećeg ministra iz SDP-a ne produži odluka koja je od velike važnosti za privredu BiH i opstanak hiljade radnih mjesta", rekao je Srni tehnički direktor "Beme" Marinko Umičević.

On navodi da je suština ove odluke da se privrednici iz BiH dovedu u konkurentan položaj sa ostalim proizvođačima na taj način što će se carinske stope na uvoz repromaterijala koji nema porijeklo iz EU, kao i iz zemalja CEFTE dovesti na nivo koji se primjenjuje u EU.

"Prije stupanja na snagu ove odluke, proizvođači obuće u BiH su plaćali i do pet puta veće carine od carina koje se primjenjuju u EU, a ovom odlukom su bili obuhvaćeni i drugi repromaterijali koji se primjenjuju u proizvodnji obuće", kaže Umičević.

On ističe da je ova odluka bila prvi uslov da se započne sa domaćom proizvodnjom, i da se primjenom istih carinskih stopa bude konkurentno sa zemljama EU.

"Uprkos tome, ova odluka je bila i uslov za nastavak saradnje sa našim inostranim partnerima koji su nam iznijeli svoj stav da u slučaju neprodužavanja ove odluke neće imati ekonomsku isplativost rada u BiH, te da će svoju proizvodnju prenijeti u Hrvatsku, jer i oni sami prilikom uvoza u BiH robe koja nema preferencijalni tretman plaćaju carine koje su pet puta veće od carine EU", naglašava Umičević.

On kaže da će neprodužavanjem ove odluke u Fabrici obuće "Bema" 250 radnika ostati bez posla.

"Još jednom molim i apelujem da savjest i odgovornost ljudi koji upravljaju ovom nesretnom zemljom donesu odluku o smanjenju i suspenziji carinskih stopa i da ona bude trajna, jer će u protivnom privreda BiH pretrpjeti ogromnu štetu", rekao je Umičević.  

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.