Nemci nude posao Nišlijama

Izvor: NiskeVesti.rs, 10.Feb.2016, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci nude posao Nišlijama

Nemačka Vlada omogućila je olakšice za zapošljavanje naših građane u toj evropskoj zemlji. Oni su danas potpuno izjednačeni sa radnicima koji dolaze iz zemalja članica Evropske unije. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Nišu kažu da interesovanja ima, ali veoma mali broj Nišlija zaista i ode da radi. 

Nemačka je poznata kao zemlja sa najstabilnijom ekonomijom u Evropi. Početkom januara pokrenula je program “Posao za radnike Zapadnog Balkana 2016-2020″, >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << u okviru koga se građani Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore izjednačavaju sa onima iz EU.
U niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje kažu za Niške Vesti da tokom čitave godine u više navrata objavljuju oglase za rad u Nemačkoj. Oglasi su namenjeni medicinskim radnicima sa srednjom školom ali i završenim fakultetom. Najviše se traže medicinske sestre (tehničari) a u par navrata aktivni su bili i oglasi za lekare i lekare specijaliste.
"Interesovanje je veliko ali na kraju broj kandidata koji stvarno podnese prijavu (CV i ostalu dekumentaciju) je mali. Najveću barijeru zapravo predstavlja znanje nemačkog jezika. Uglavnom se od kandidata zahteva B1 nivo znanja prema evropskom referentnom okviru za jezike. Kandidata sa takvim nivoom znanja ima malo na ovom području" kaže Vladan Krstić PR Nacionlne službe za zapošljavanje filijale Niš.
O samom referentnom okviru možete više videti OVDE, preporučuju u NSZ.

Za posao u Nemačkoj zainteresovani su pre svega mladi ljudi ali bi i oni nešto stariji pokušali da zarade koji evro u ovoj stabilnoj evropskoj državi, analize su tržišta rada. Nije zanemarljivo ni interesovanje za posao u Nemačkoj među populacijom koja je već u radnom odnosu.
Kada je rad u inostranstvu u pitanju, bitne su još neke važne činjenice po kojima se ovaj vid zapošljavanja putem Nacionalne službe za zapošljavanje razlikuje u odnosu na agencije koje se bave ovim uslugama, kažu u niškoj Nacionalnoj službi.
"Nacionalna služba za zapošljavanje, u skladu sa odredbama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, obavlja poslove posredovanja u zapošljavanju državljanja Republike Srbije za rad u inostranstvu. Posredovanje za zapošljavanje u inostranstvu se obavlja na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem koju prima NSZ od stranog poslodavca u kojoj poslodavac obavezno navodi koji profil lica mu je potreban za rad i kakve kvalifikacije i potrebna znanja ta lica moraju da poseduju. Oglasi u kojima posreduje NSZ se uvek objavljuju na sajtu NSZ", navodi Krstić za Niške Vesti.
Unapred su poznate mnoge stvari i nema mesta iznenađenjima, ističu u NSZ.
"Poslodavac mora precizno da navede uslove rada koje nudi tokom rada i boravka u inostranstvu (ko snosi eventualne troškove prevoza, mora da pruži informaciju svim zainteresovanim licima o uslovima života i rada u inostranstvu, kao i o njegovim pravima i obavezama) i okvirnu visinu plate koje je na kraju i stvar pregovora između poslodavca i tog lica", tvrdi PR niške filijale.
Ono o čemu se najviše vodi računa je da taj radnik mora da ima najmanje jednak tretman u pogledu uslova rada, zarada i prava po osnovu rada sa državljanima države zaposlenja.
"Obaveza poslodavca je da potpiše ugovor o radu sa kandidatom na jeziku države zaposlenja na osnovu kojeg to lice podnosi zahtev za dobijanje radne dozvole u konzulatu te države u Srbiji. Tako dobijena radne dozvola mu omoguća da se legalno zaposli u državu odredišta i da tamo zatraži izdavanje dozvole za privremeni boravak koja mu omogućava legalan boravak u toj državi", završava Vladan Krstić iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.