Nemci i Britanci demantuju Dačića

Izvor: BKTV News, 11.Dec.2013, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci i Britanci demantuju Dačića

Nije istina da se Nemačka i Velika Britanija zalažu da se početak pregovora EU i Srbije odloži za mart, kažu za Danas nemački i britanski diplomatski izvori.

Povodom izjave srpskog premijera da “postoje nezvanične inicijative nekih zemalja” da se međuvladina konferencija Srbije i EU o početku pregovora održi u martu a ne u decembru ili januaru, pri čemu je precizirao da se “Nemačka i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Velika Britanija zalažu da se konferencija odloži za mart”,dobro obavešteni sagovornici Danasa su izričiti u stavu da to nije tačno
Oni su za ovaj beogradski dnevnik, takođe, naveli da ne znaju otkud premijeru Ivici Dačiću takva informacija.
“Ne znamo kako je premijer Dačić došao do takvog saznanja. To, jednostavno, nije istina. Pretpostavljamo da se radi isključivo o unutrašnjoj politici, o nekim stranačkim igrama, možda u susret kampanji za vanredne izbore, ali u Dačićevu motivaciju ne možemo da ulazimo”, glasi praktično identična izjava izvora lista “Danas” iz nemačkih i britanskih diplomatskih krugova.
Britanci ističu da što se njih tiče, ukoliko vlasti u Beogradu ispune uslove Evropskog saveta, međuvladina konferencija EU i Srbije može da se održi i 20. decembra. Nemci, međutim, podsećaju na stav Bundestaga, koji je obavezujući za vladu u Berlinu, da pregovori sa Srbijom ne mogu početi pre januara. Ono što i jedni i drugi poručuju jeste da mart ni u zvaničnim ni u nezvaničnim razgovorima sa srpskom stranom nije pominjan.
“Ne znamo zašto zvaničnici Srbije, u ovom slučaju Ivica Dačić, tako često pogoršavaju situaciju svoje zemlje i, kolokvijalno govoreći, pucaju sebi u nogu”, zajednička je ocena sagovornika našeg lista.
Suzana Grubješić, potpredsednica URS i nekadašnja vicepremijerka zadužena za evropske integracije, za Danas kratko kaže da “priča o odlaganju prve međuvladine konferencije za mart u Dačićevoj interpretaciji podrazumeva i odlaganje vanrednih parlamentarnih izbora”.
Jovo Bakić, sociolog, kaže da mu pomalo čudno deluje da Dačić s takvim izjavama izlazi u javnost. “Mislim da su do njega stigli neki nezvanični signali koji idu u tom pravcu. Iako nemam nimalo simpatija prema Dačiću, verujem da se s tim ne bi igrao zarad sticanja sitnih političkih poena, jer je dovoljno inteligentan da zna da će ga demantovati ako ne govori istinu”, ističe Bakić.
Ono što svakako ne olakšava poziciju Srbije u susret određivanju datuma međuvladine konferencije sa EU jeste odluka lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme da nemačkoj kancelarki Angeli Merkel pošalje fotografiju bombe iz Drugog svetskog rata koja je nedavno iskopana u Beogradu s porukom “Ako su vaši preci bacali bombe na Jugoslaviju, ubijali srpski narod, nadamo se da vi, njihovi potomci, imate drugačije mišljenje i nećete kočiti Srbiju da uđe u EU”.
Nemački diplomatski izvori ovog lista kažu da ovakva politika jedne od vladajućih stranaka u Srbiji, koalicionog partnera SPS, “neće ostati neprimećena u Berlinu”. “Nećemo praviti diplomatski skandal, ali svakako da poruke poput pomenute ne doprinose dobrim odnosima dve zemlje”, kažu sagovornici lista “Danas”, dok Dragan Marković Palma nije želeo da komentariše ova saznanja lista.
Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer (KAS) u Beogradu, ističe da inicijativa Palme i JS neće privući značajniju pažnju u Berlinu, s obzirom na to da tamo još nije formirana nova vlada, a da su na spoljnom planu u fokusu kriza evrozone, situacija u Ukrajini i posledice američke špijunske afere.
“Ipak, uoči očekivane odluke Evropskog saveta 20. decembra, stiče se utisak da je od suštinske važnosti da Vlada Srbije ima jedinstvenu poziciju i da ne toleriše provokacije. Sve do tog dana će ostati otvoreno da li će biti donet zaključak da je Srbija spremna da počne pregovore, pa negativni novinski naslovi mogu da budu kontraproduktivni“, upozorava direktor KAS, fondacije bliske Demohrišćanskoj uniji, čiji lider je kancelarka Merkel.
Zvanično
Nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm izjavio je da “nije čuo” za mogućnost da se početak pregovora o članstvu Srbije u EU odloži za mart, kako tvrdi premijer Ivica Dačić. “Nisam čuo to za mart… Nema novih uslova“, rekao je Vilhelm odgovarajući na pitanja novinara.
Izvor: Danas
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.