Izvor: Vesti-online.com, 02.Avg.2012, 03:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački izaslanik u Beogradu

Srbija će poštovati briselske dogovore, ali očekuje podršku Berlina zahtevu da kompromise učini i Priština, izjavio Aleksandar Vučić posle razgovora sa izaslanikom MIP-a Nemačke Nikolausom Grafom Lambsdorfom. Ne postoje novi uslovi za ulazak Srbije u EU, saopšteno posle razgovora.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada Srbije poštovati sve briselske dogovore, ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << očekuje podršku Berlina u zahtevu da, u nastavku pregovora o Kosovu, kompromise ne čini samo Beograd već i Priština.

Vučić je razgovarao sa izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu Nikolausom Grafom Lamsdorfom.

Delegacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i Nemačke dogovorile su da u narednim mesecima održavaju češće kontakte na svim nivoima.

Vicepremijer je, posle razgovora, istakao da je svestan da će u dijalogu sa Prištinom mnoge odluke za Srbiju biti teške i da će Beograd morati da pristane na kompromise, ali da kompromise mora da čini i Priština.

"Nikom nije u interesu da vreme prolazi i da se ništa ne menja, to ne žele ni građani Srbije, niti bilo ko u svetu. Svi žele nastavak dijaloga. Pokušaćemo da u avgustu ili septembru postignemo nacionalni konsenzus po pitanju Kosova", rekao je Vučić.

Nova Vlada Srbije će voditi politiku koja se neće svima dopasti i koja će možda imati mnogo kritičara, ali će, naglasio je Vučić, to biti u najboljem interesu države. Prvi potpredsednik Vlade uveren je da niko neće učiniti ništa da smanji šanse Srbije da postane članica EU, i da ne očekuje da Unija pokrene pitanje priznavanja Kosova.

Ne postoje novi uslovi za ulazak Srbije u Evropsku uniju, već samo treba ispuniti postojeće, koji su precizirani u zaključcima EU iz decembra, rečeno je posle sastanka Vučića i Lambsdorfa.

Za napredak Srbije ka EU potrebno je uspostavljanje trajnih i funkcionalnih odnosa sa Prištinom, rekao je nemački diplomata. "Postoje najave za politički dijalog na višem nivou, za koji verujem da će biti pokrenut pod patronatom Ketrin Ešton, početkom septembra", izjavio je Lambsdorf.

On je istakao da Nemačka podržava podizanje dijaloga Beograda i Prištine sa tehničkog na politički nivo i da se nada da će, u tom dijalogu, biti postignut rezultat potreban za napredak Srbije ka Briselu, "a to znači trajni i funkcionalni odnosi sa Prištinom".

Nemačka želi Srbiju u EU, naglasio je Lambsdorf dodajući da je to težak i dug proces, kao i da određeni uslovi moraju biti ispunjeni. On je dodao da je stekao utisak da novo rukovodstvo Srbije ima nameru da ispuni te uslove. Berlin je uvek podržavao tehnički dijalog Beograda i Prištine, istakao je izaslanik MSP-a Nemačke, dodajući da sada treba ispuniti postignute dogovore.

Vučić i Lamsdorf razgovarali su i o odnosima dve zemlje i borbi protiv korupcije i kriminala.

Visoki gost iz Nemačke je prethodno razgovarao sa savetnikom predsednika Srbije za spoljnu politiku Markom Đurićem, a sastao se i sa ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Ministar Mrkić je istakao da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena punopravnom učlanjenju u EU, kao i da u narednom periodu očekuje intenziviranje kontakata Beograda i Brisela. Tokom razgovora, najviše pažnje posvećeno je bilateralnim odnosima, kao i daljem nastavku evropskog puta Srbije.

Lambsdorf: Nema novih uslova za Srbiju

Šef odeljenja za Jugoistočnu Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Nikolaus Lambsdorf rekao je danas u razgovoru sa potpredsednicom Vlade Srbije za evropske integracije Suzanom Grubješić da na putu Srbije u EU ne postoje nikakvi novi uslovi, saopštila je Vlada Srbije.

Ne radi se o novim uslovima, već je potrebno ispuniti one koji su već dogovoreni u tehničkom dijalogu sa prethodnom vladom. Nemačka pažljivo prati situaciju u Srbiji i ukoliko dođe do napretka, spremni smo da pomognemo, a svaki pozitivan korak biće snažno pozdravljen iz Berlina, rekao je Lambsdorf, prenosi se u saopštenju.

Grubješić je, kako se dodaje, nemačkom zvaničniku prenela da će "Srbija uložiti dodatne napore da bi što pre dobila datum za početak pregovora sa EU, sa jasnim ciljem da građani u svakodnevnom životu što pre osete korist od evropske integracije".

Ona je istakla da je nova vlada spremna da preuzme sve obaveze koje je

prethodna dogovorila u tehničkom dijalogu sa Prištinom, a da će u političkom dijalogu koji sledi, učestvovati najviši predstavnici države.

Grubješić je posebno naglasila značaj postizanja nacionalnog konsenzusa u vezi sa Kosovom u koji bi trebalo da budu uključeni svi politički akteri u Srbiji.

Grubješić je takođe izrazila uverenje da će nova vlada odmah učiniti korake koji će ubrzati proces evro-integracije Srbije, a Lambsdorf rekao da se Nemačka snažno zalaže za nastavak širenja EU i da će nastaviti punu podršku Srbiji u sprovođenju reformi, piše u saopštenju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.