Izvor: RTS, 03.Mar.2021, 10:55

Nemački MSP: Suverenitet Evrope nezamisliv bez veza sa Zapadnim Balkanom

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je uoči predstojećih susreta sa šefovima diplomatija Zapadnog Balkana da se ujedinjena Evropa ne završava spoljnim granicama EU, i da je strateški suverenitet Evrope nezamisliv bez uskih veza sa Zapadnim Balkanom.
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas zbog toga, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva, razgovaraće tokom iduće dve nedelje sa albanskom ministarkom spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova Oltom Džačkom, srpskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Uz to, državni ministar Mihael Rot sastaće se u prvoj polovini ove godine s ministrom spoljnih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem u Berlinu.
"Pandemija je i dalje glavni izazov za sve zemlje u Evropi. Protiv pandemije se može boriti samo dugoročno bliskom razmenom, međusobnom podrškom i zajedničkim rešenjima. Na početku pandemije, 27 država članica Evropske unije sastavilo je paket u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde evra za podršku zemljama Zapadnog Balkana", objavilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova.
Kako se navodi, u oktobru 2020. Evropska komisija je predstavila privredni i investicioni plan u iznosu do devet milijardi evra kako bi pomogla regionu da se izbori s ekonomskim posledicama pandemije, a uz to, dodatnih 70 miliona evra stavljeno je na raspolaganje za vakcine.
"Nemačka je takođe ozbiljna u pogledu perspektive ulaska u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana. Zbog toga je važno nastaviti intenzivan rad na tom putu utemeljen na reformama i podržavati ga. Od 2014. godine postoji važan komplementarni format za to u obliku Berlinskog procesa za približavanje ZB i EU", navode iz Ministarstva.
Ističu da to uključuje veoma konkretne, praktične korake poput uspostavljanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih i stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta.
Mas: Ostajemo pri obećanju da je budućnost Zapadnog Balkana u EU Savezna vlada ovog leta biće domaćin Berlinskog procesa i nada se da će biti moguće održati sastanak uključenih zemalja u Berlinu.
Paralelno s razgovorima ministra spoljnih poslova Hajka Masa i državnog ministra Mihaela Rota, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak, putovaće u region početkom marta.
"Pre samo nekoliko dana, američki Stejt department naglasio je američku podršku ovom dijalogu koji vodi EU, a čiji je cilj postizanje normalizacije, kao i sveobuhvatan sporazum zasnovan na uzajamnom priznavanju.
Navodi se i da Izbor Džozefa Bajdena za američkog predsednika pruža priliku za ponovno uspostavljanje odlučne, transatlantske predanosti pomirenju, demokratiji i privrednom razvoju na Zapadnom Balkanu, kao i da u ovom kontekstu, nova američka administracija s pravom očekuje da Evropa i Nemačka preuzmu veću odgovornost u svom neposrednom susedstvu.
"Naše obećanje ostaje, da budućnost zemalja Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji. Nemačka će ostati bliski partner svim zemljama ZB, između ostalog u Berlinskom procesu. Ministar spoljnih poslova Mas i državni ministar Rot razgovaraće o tim i mnogim drugim važnim pitanjima u sledeće dve sedmice", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.