Nemačka reč na delu

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2015, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka reč na delu

Zeleno svetlo iz Bundestaga za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom potvrdile su poverenje koje je Srbija polagala u vodeću zemlju Evropske unije.

- Verujem u nemačku reč - rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić početkom septembra, kada su nade i optimizam u pogledu daljih koraka Srbije u evrointegracijama pomalo bile posustale.

- Nemci su postavili tvrde uslove Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Srbija je ispunila sve te teške uslove i zato očekujem da Nemačka svoju reč poštuje i svoja obećanja ispuni. To je moja politika, ja sam želeo da se bliže vežemo za Nemačku, ja verujem u nemačku reč i, ako to ne bude, lično ću biti odgovoran za to - istakao je tada premijer Vučić.

Nemačka reč je, nema sumnje, delotvorna u Briselu isto onoliko koliko i u Berlinu, te nema sumnje da će Evropski savet potvrditi otvaranje prva dva poglavlja sa Srbijom već narednog meseca.

Predsednik Odbora za evropska pitanja Ginter Krihbaum je posle sednice Odbora kancelarki Nemačke Angeli Merkel u pismu saopštio da Odbor za evropska pitanja preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru. On je rekao da je Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga svestan da je otvaranje pregovora za Srbiju od velikog značaja.

- Odluka nemačkog parlamenta jasan je signal za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan. U Berlinu nije ostala neprimećena hrabrost Aleksandra Vučića da pokaže spremnost na pomirenje kada je u julu otputovao u Srebrenicu. To putovanje se odigralo u teškim okolnostima i predstavlja vrlo važan gest - rekao je Krihbaum i podsetio da je srpski premijer ove godine više puta posetio Berlin i tada lično izveštavao članove Odbora za evropska pitanja o svojoj politici.

- Srbiji je mesto u Evropi. Mi očekujemo da Srbija nastavi da korača ovim putem. Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije tako i u reformi pravosuđa. Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture - zaključio je Kirhbaum.

 Davanjem zelenog svetla Bundestaga za otvaranje poglavlja sa Srbijom otklonjena je glavna prepreka za nastavak evropskih integracija Srbije, izjavila je direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Dodala je da je time ispunjena ključna pretpostavka da će do otvaranja prvih poglavlja doći do kraja ove godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.