Nemačka podrška Srbiji

Izvor: RTS, 22.Feb.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka podrška Srbiji

Približavanje Srbije EU centralna tema susreta šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervela i potpredsednika Vlade Božidara Đelića u Berlinu. Nemačka će u mesecima koji dolaze biti na strani Srbije, rekao Vestervele.

Nemačka će u mesecima koji dolaze biti na strani Srbije, rekao je  nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarem Đelićem.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Vestervele je Đeliću rekao da Nemačka od Srbije očekuje rezultate, na koje će odgovoriti odlukama.

"Na Srbiji je sada da sprovede značajne odluke da bi na kraju godine imala podršku Nemačke za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Nadamo se da će naši argumenti biti dovoljno jaki da počnemo i pregovore za ulazak u EU neposredno posle toga", rekao je Đelić.

Đelić je Vesterveleu, kako je rekao, preneo da srpska Vlada želi što pre da otpočne dijalog sa Kosovom, od koga se očekuje da što pre pokaže i konkretne rezultate, kako kada je reč o tehničkim, tako i o komplikovanijim pitanjima.

"Srpska Vlada je stabilna, kriza koja ju je potresla je sada sanirana, a evropske integracije i reforme tesno su povezane sa radom Vlade, rekao je Đelić.

Zbog toga je, kako je istakao potpredsednik srpske Vlade, realna perspektiva ulaska u EU od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti Vlade Srbije.

Problem azilanata

Vestervele u razgovoru sa Đelićem nije pominjao problem povećanog broja azilanata koji su dolazili u Nemačku tokom prethodnih meseci.

Đelić je, kako je rekao, sam pokrenuo tu temu i preneo šefu nemačke diplomatije uveravanje srpske strane da ona pomno prati taj problem i da će, u tom smislu, uskoro biti oformljena i međuresorna grupa.

Srbija će bez oklevanja ubuduće pozitivno odgovarati na sve zahteve za readmisiju srpskih građana uhvaćenih u ilegalnoj migraciji, rekao je Đelić.

Đelić je naglasio da Vlada Srbije nikako neće dozvoliti da manjina građana ugrožava prava većine na slobodu kretanja. 

Vestervele i Đelić su razmotrili i pitanja u vezi sa mogućnostima novog načina finansijske podrške Nemačke i EU Srbiji, kao i mogućnost da Nemačka podrži unutar EU povećanje kvota za izvoz šećera.

Razmotrena su i pitanja kulturne i naučne saradnje, kao i saradnja Nemačke i Srbije u okviru Dunavske strategije.

Đelićevi sagovornici tokom dvodnevne posete biće i predsednik Odbora Bundestaga za pitanja EU Gunter Krihbaum i predsednik Odobora za spoljnu politiku Rupreht Polenc.

Potpredsednik Vlade Srbije razgovaraće i sa predstavnicima stranaka zastupljenih u Bundestagu i savetnicima kancelarke Angele Merkel.

Đelić će sutra u predstavništvu Evropske komisije u Berlinu održati predavanje na temu "Dunav - reka širenja EU", čiji su organizatori Evropska akademija iz Berlina i bavarskoj Hrišćansko-socijalnoj uniji bliska Fondacija Hans Zajdel.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.