Nemačka: Poseta predsednika Turske

Izvor: B92, 19.Sep.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Poseta predsednika Turske

Berlin -- Predsednik Turske u višednevnoj poseti Nemačkoj. Teme: bilateralni i odnosi Turske sa EU, integracija Turaka u društvo.

Predsednik Turske Abdulah Gul započeo je višednevnu posetu Nemačkoj, tokom koje će na dnevnom redu biti bilateralni odnosi, zatim posebno odnosi Turske i Evropske unije, i teme vezane za intergraciju Turaka u nemačko društvo. Analitičari ocenjuju da bi i napetost između Turske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Izraela mogla da bude jedna od tema na dnevnom redu.

Predsednik Savezne Republike Nemačke Kristijan Vulf dočekao je predsednika Abdulaha Gula uz najviše vojne počasti.

U njihovom prisustvu su nadležni ministri finansija potpisali novi međudržavni ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Predsednik Gul će se u utorak, 9. septembra, susresti s kancelarkom Angelom Merkel, koja važi za skeptika kada je u pitanju članstvo Turske u EU. Berlin umesto punopravnog članstva Ankari nudi „privilegovano partnerstvo” i naglašava da proširenje EU na istok treba da zavisi od moći „upijanja” same EU.

Turski predsednik je novinarima u pratnji tokom posete Nemačkoj, EU označio kao u trenutno slabu, rekavši da se EU ponaša kao biciklista koji ne može da dohvati pedale i zato postoji opasnost da padne.

Hajrunisa Gul (L) i Abdulah Gul (D) u Berlinu (Foto: Beta/AP - 19.09.2011.)

Predsednik Gul je pred posetu kritikovao i nemačko zakonodavstvo o strancima, dok je predsedavajući Odbora za spoljnu politiku Bundestaga Ruprehtt Polenc, iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel, branio zakone sopstvene zemlje i od Ankare zahtevao bolje ophođenje sa hrišćanima u Turskoj.

„Pravila po pitanju useljavanja su ispravna. Bez nužnog znanja nemačkog jezika, život u Nemačkoj je težak. Test nemačkog jezika za supruge i muževe koji dolaze u Nemačku je neizbežan”, kaže Polenc.

Predsednika Turske Republike Abdulaha Gula, koji će tokom posete Nemačkoj obići više nemačkih pokrajina, prati supruga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.