Nema volje za obračun sa korupcijom

Izvor: Blic, 11.Avg.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema volje za obračun sa korupcijom

Zbog promena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kojima su ozakonjene duple funkcije, Međunarodna zajednica bi mogla zaključiti da Srbija nema ozbiljan interes da se obračuna sa korupcijom. To bi sigurno dovelo do usporavanja ulaska Srbije u Evropsku uniju, kaže za „Blic“ Drago Kos, predsednik Grupe zemalja SE za borbu protiv korupcije (GRECO). Kako dodaje, ukoliko se stvari brzo ne saniraju, sigurno će neko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doći i na ideju o ukidanju viza.

Donošenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u međunarodnim organizacijama shvaćeno je kao veliki korak Srbije u borbi protiv korupcije, kaže Kos i ističe da bi nedavno donetim izmenama tog zakona, to mišljenje moglo biti promenjeno. On kaže da očekuje da će Ustavni sud Srbije, od kojeg će Agencija za borbu protiv korupcije u septembru zatražiti ocenu ustavnosti ovog zakona, „staviti stvari na svoje mesto".

- Očekujem da će USS staviti stvari na svoje mesto. Samo zbog promena Zakona o Agenciji teško da može doći do ukidanja viza, ali ako se stvari brzo ne saniraju, sigurno će neko u Evropskoj uniji doći i na tu ideju. Poučena lošim iskustvom Rumunije i Bugarske, EU više neće dozvoliti da je iko zavarava navodnom borbom protiv korupcije - navodi Kos.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić ocenio je da bi zbog prava na duple fotelje, koje je prošlog meseca ozakonila Republička skupština, građani Srbije mogli ostati bez prava na beli šengen, ali da je to samo jedna od mera kojom bi Evropa mogla da nas kazni zbog nepridržavanja evropskih standarda na koje smo se obavezali. Kako je naveo, mogli bismo da izgubimo pravo na međunarodne kredite ili da nam budu zaustavljene investicije.

Drago Kos smatra da će to izazvati dosta pažnje kod međunarodnih organizacija koje prate Srbiju na putu ka EU. Kako kaže, one iz toga mogu da protumače kako zakonodavna vlast u Srbiji neće da se bori sa korupcijom, što sa sobom povlači vrlo negativno mišljenje.

- Sama sumnja u to da Srbija uzmiče pred korupcijom otvara pitanje kako Srbiju treba uveriti da mora da u toj borbi bude iskrenija, energičnija i efikasnija. To znači da će morati da se suoči sa kritikama EU i da te kritike mogu povući posledice kao što je usporavanje evrointegracija. Jer, borba protiv korupcije jeste osnovni uslov za integracije sa Evropom - podvlači Kos.

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID-a, ne veruje da zbog foteljaša Evropa može da nas kazni uvođenjem viznog režima od kojeg nas je jednom oslobodila. On, međutim, smatra da činjenica da smo ozakonili duple funkcije može da nam oteža i uspori priključenje EU, „što je svakako problem".

- Svako usporavanje u priključivanju EU za nas jeste veliki problem. Očigledno je da je neko pokazao amaterizam u pisanju pomenutog zakona. Zakon nije dobro modeliran, a oni koji su ga usvojili nisu ga razumeli - kaže Vuković.

Tadić: Duple funkcije ne možemo odmah ukinuti

Boris Tadić, predsednik Srbije, rekao je juče prilikom posete Nišu da je protiv dupliranih funkcija.

- Red je da odgovorim i na to pitanje dupliranih funkcija. Nema dileme, moramo ići ka tome da nemamo duple funkcije. To je moj politički stav, ali to ne možemo odmah učiniti. Zato smo dobili podršku evropskih institucija da ih nema u najskorijem vremenu, što znači do kraja ovog mandata, u lokalnim i pokrajinskim administracijama. To je i način na koji ćemo se boriti protiv korupcije, odnosno da isti oni koji su u izvršnoj ne mogu biti i u zakonodavnoj. I ne bi trebalo plašiti građane da će vize biti ukinute zbog toga - rekao je Tadić prilikom posete fabrici praškastih proizvoda „Jumis".

M.S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.