Nema rasparčavanja reformske agende

Izvor: Cafe.ba, 12.Okt.2015, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema rasparčavanja reformske agende

SARAJEVO - Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark istakao je da je reformska agenda set mjera koje međusobno zavise jedne od drugih i ne mogu se rasparčavati.

Vigemark je, nakon sastanka sa premijerom Federacije BiH /FBiH/ Fadilom Novalićem i predstavnikom Svjetske banke u BiH Tatjanom Proskurjakovom, naglasio da je fokus do sada bio na socio-ekonomskim reformama i da je dosta urađeno, ali je mnogo posla i preostalo.

"Imamo već neke pozitivne >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << naznake, bilježi se ekonomski rast i povećanje broja radnih mjesta, ali za pravo pokretanje privrede neophodne su investicije za koje je potrebno povoljno poslovno okruženje koje će ih privući", rekao je Vigemark novinarima.

On je napomenuo da Novalić, zajedno sa premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, ima cijeli paket mjera i aktivnosti koje su pripremili, a mnoge su u proceduri, poput zakona o stečaju.

Vigemark je rekao da ovom trentku već postoji znatan stepen usklađenosti u aktivnostima vlada Republike Srpske i FBiH.

Prema njegovim riječima, fokus sada treba biti na reformi pravosuđa.

Vigemark je naglasio da BiH mora ispuniti tri uslova za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU, a jedan od njih je napredak u sprovođenju reformske agende, gdje već postoji napredak.

On je naveo da je drugi uslov primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a treći mehanizam koordinacije, gdje je postignut napredak i ovo pitanje će biti prevaziđeno narednih mjeseci.

Vigemark je istakao da će se i pitanje sprovođenja odluke "Sejdić-Finci" uzimati u obzir i morati biti riješeno, ali da u ovom trenutku nije uslov za podnošenje aplikacije za članstvo.

Novalić je naglasio da je ovo jedan u nizu redovnih sastanaka o temi sprovođenja reformske agende, te da je razgovarano o predstojećim aktivnostima.

"U narednom periodu slijedi nekih 11 tačaka, među kojima zakon o uvezivanju radnog staža, kolektivni ugovori i druga pitanja", rekao je Novalić i dodao da su danas glavna tema bile izmjene Zakona o državnoj službi u FBiH, koji je dio reformske agende u okviru poglavlja reforma javne uprave, a definisan je akcionim planom.

On je dodao da je to jedna od ukupno 51 predviđene aktivnosti tim planom i na redu je do Nove godine.

Novalić je naglasio da se izmjenom i dopunom Zakona o državnoj službi postiže uspostavljanje modernije, kompetentnije, transparentnije, efikasnije, fleksibilnije i odgovornije javne uprave.

On kaže da to ne znači da će biti otpuštanja, ali neće biti ni primanja novih radnika u državnoj službi.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.