Nema pregovora sa EU pre 2013

Izvor: B92, 15.Sep.2012, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema pregovora sa EU pre 2013"

Beograd -- Srbija neće dobiti datum početka pristupnih pregovora pre decembra 2013, do kada ima vremena da ispuni zahteve Nemačke, piše Danas.

Zahtev poslaničke grupe Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel i Hrišćansko-socijalne unije da Srbija pre početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji s Prištinom potpiše obavezujuću izjavu, to jest ugovor o dobrosusedskim odnosima, ne podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << formalno, zvanično priznanje kosovske nezavisnosti, niti će Berlin u doglednoj budućnosti takvo nešto tražiti od Beograda.

Ovo su za list "Danas" izjavili sagovornici iz vrha nemačke vladajuće koalicije, razjašnjavajući poruke koje je delegacija CDU/CSU u četvrtak u Beogradu uputila ovdašnjoj javnosti i političarima.

Srbija ne mora da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, već da prihvati situaciju da vlada u Prištini „upravlja kosovskom teritorijom“, ali da srpske vlasti ne moraju da promene Ustav ili da dve vlade međusobno razmenjuju ambasadore.

„Dakle, ovakvo stanje može da traje još jako dugo, a svima je jasno da će Srbija postati punopravna članica EU daleko pre Kosova“, ističu sagovornici lista "Danas" iz Berlina.

Direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u Srbiji Henri Bone izjavio je da Nemačka od Srbije traži pisanu garanciju da Srbija i Kosovo neće blokirati jedni druge prilikom pristupanja međunarodnim organizacijama i da će imati normalne odnose. Ne tražimo formalno priznanje, rekao je Bone za "Blic". "Nije u pitanju neki određen sporazum. To je samo primer kako da se dve zemlje pismeno i pravno obavežu. Ideja je da se izbegnu situacije poput onih između Hrvatske i Slovenije ili Makedonije i Grčke. EU, i Nemačka, želi da predupredi dalje unošenje takvih problema u Uniju", objasnio je Bone.

Oni podsećaju na primer „dve Nemačke“, koji je pre nekoliko godina predložio diplomata Volfang Išinger, prema kome su dve zemlje održavale kontakte, ali se međusobno nisu priznavale. Međutim, vrlo otvoreno kažu da ponovnog spajanja Srbije i Kosova neće biti, za razliku od SR Nemačke i DDR-a.

Sve političke partije u Bundestagu, s izuzetkom krajnje levice, imaju ista očekivanja kada je reč o evropskim integracijama Srbije, a ne samo stranke vladajuće većine, „i ovi zahtevi su bili poznati političkim strukturama u Beogradu najmanje već dve godine“, ističu berlinski izvori lista.

Nemačka najiskrenije želi Srbiju u članstvu Evropske unije, i to iz najmanje dve razloga - samo se sa Srbijom u EU obezbeđuje trajna stabilnost Zapadnog Balkana, a i time bi se dodatno pospešila već intenzivna trgovinsko-ekonomska saradnja.

Razlog zbog kojeg je baš u ovom trenutku srpskim zvaničnicima i javnosti zvanično dostavljeno „sedam stavki“ jesu majski opšti izbori u Srbiji i formiranje nove vlasti. „Zbog toga je Nemačka želela da omogući dovoljno vremena srpskoj vladi da nešto uradi pre izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, koji će biti predstavljen 10. oktobra“, navode sagovornici lista "Danas". Iako je pisanje izveštaja EK o napretku Srbije praktično završeno, još postoji izvestan prostor za njegovo dodatno poboljšanje.

Ipak, prema čvrstoj oceni sagovornika lista iz vrha CDU/CSU, Srbija neće dobiti datum početka pristupnih pregovora pre decembra 2013, a „tvrdnje da bi to moglo da se desi u julu sledeće godine nisu tačne“. „Beograd će imati vremena da ispuni očekivanja Nemačke od oktobra ove do oktobra naredne godine“, naglašavaju izvori.

Kako kažu, Nemačka ne želi da se meša u ono što će se dogovoriti Beograd i Priština, pa tako i u vezi sa severom Kosova. „Smatramo da plan Martija Ahtisarija prvo treba da počne da se primenjuje, a onda da se otvore razgovori o severu i pronađe kreativno rešenje“, navode naši sagovornici iz Berlina.

Na pitanje da li su iznenađeni promenom vlasti u Srbiji i formiranjem vlade sa SNS na čelu, nemački zvaničnici ističu da njima nije važno da li je na čelu Tomislav Nikolić ili Boris Tadić, već je bitan rad na ispunjavanju zahteva i primeni onoga što je već dogovoreno između Beograda i Prištine. Mada, kako kažu, prethodna vlast nije bila dovoljno efikasna u obavljanju „domaćeg zadatka“.

Podsetimo, Andreas Šokenhof, zamenik šefa Saveznog poslaničkog kluba CDU/CSU, predstavio je u četvrtak u Beogradu „sedam zahteva“ koje Srbija mora da ispuni ako želi da dobije datum početka pregovora za članstvo u EU.

Prva stavka je potpuno ispunjenje i realizacija akcionog plana, ugovorenog sa EU, sa posebnim težištem na nastavku i primeni započete reforme pravosuđa. Pod brojem dva se navodi da Srbija treba da predstavi „vidljive napretke u razjašnjenju i krivičnom gonjenju napada na Ambasadu Nemačke, izvršenog u februaru 2008“.

U trećoj stavki se ističe da su potrebni jasni signali u cilju nastavka pomirenja u regionu, „nikakve nove interpretacije istorijskih zbivanja, primera radi, u kontekstu genocida počinjenog u Srebrenici“. Četvrto je potrebna potpuna implementacija dosadašnjih rezultata u procesu dijaloga Beograda i Prištine i dogovor o nastavku dijaloga izvan već predviđenih tema, kao što su energetika i telekomunikacije.

Pod stavkama pet i šest navode se početak kontinuiranog ukidanja paralelnih struktura na severu Kosova, kao i dalje usmeravanje uticaja Beograda da Srbi na toj teritoriji aktivno sarađuju s Euleksom i Kforom. I, na kraju, pod brojem sedam stoji „jasno vidljiva volja za postizanje pravno obavezujuće normalizacije u odnosima sa Kosovom, s perspektivom da Srbija i Kosovo kao punopravne članice u smislu Sporazuma sa EU mogu da realizuju svoja prava i obaveze, nezavisno jedna od druge i zajedno“.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nema pregovora sa EU pre 2013.

Izvor: S media, 15.Sep.2012

Beograd će imati vremena da ispuni očekivanja Nemačke od oktobra ove do oktobra naredne godine, naglasili su sagovornici Danas iz vrha Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merke i Hrišćansko-socijalne unije (CSU)...Zahtev poslaničke grupe CDU i CSU da Srbija pre početka pregovora...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.