“Nema pregovora sa EU pre 2013″

Izvor: BKTV News, 15.Sep.2012, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Nema pregovora sa EU pre 2013″

Srbija neće dobiti datum početka pristupnih pregovora pre decembra 2013, do kada ima vremena da ispuni zahteve Nemačke, piše Danas.
Zahtev poslaničke grupe Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel i Hrišćansko-socijalne unije da Srbija pre početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji sa Prištinom potpiše obavezujuću izjavu, to jest ugovor o dobrosusedskim odnosima, ne podrazumeva formalno, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zvanično priznanje kosovske nezavisnosti, niti će Berlin u doglednoj budućnosti tako nešto tražiti od Beograda.
Ovo su Danasu izjavili sagovornici iz vrha nemačke vladajuće koalicije, razjašnjavajući poruke koje je delegacija CDU/CSU u četvrtak u Beogradu uputila ovdašnjoj javnosti i političarima.
Srbija ne mora da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, već da prihvati situaciju da vlada u Prištini „upravlja kosovskom teritorijom“, ali da srpske vlasti ne moraju da promene Ustav ili da dve vlade međusobno razmenjuju ambasadore.
Zahtev poslaničke grupe Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel i Hrišćansko-socijalne unije da Srbija pre početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji sa Prištinom potpiše obavezujuću izjavu, to jest ugovor o dobrosusedskim odnosima, ne podrazumeva formalno, zvanično priznanje kosovske nezavisnosti, niti će Berlin u doglednoj budućnosti tako nešto tražiti od Beograda.
Ovo su Danasu izjavili sagovornici iz vrha nemačke vladajuće koalicije, razjašnjavajući poruke koje je delegacija CDU/CSU u četvrtak u Beogradu uputila ovdašnjoj javnosti i političarima.
Srbija ne mora da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, već da prihvati situaciju da vlada u Prištini „upravlja kosovskom teritorijom“, ali da srpske vlasti ne moraju da promene Ustav ili da dve vlade međusobno razmenjuju ambasadore.
Oni podsećaju na primer „dve Nemačke“, koji je pre nekoliko godina predložio diplomata Volfang Išinger, prema kome su dve zemlje održavale kontakte, ali se međusobno nisu priznavale. Međutim, vrlo otvoreno kažu da ponovnog spajanja Srbije i Kosova neće biti, za razliku od SR Nemačke i DDR-a.
Sve političke partije u Bundestagu, s izuzetkom krajnje levice, imaju ista očekivanja kada je reč o evropskim integracijama Srbije, a ne samo stranke vladajuće većine, „i ovi zahtevi su bili poznati političkim strukturama u Beogradu najmanje već dve godine“, ističu Danasovi berlinski izvori.
Nemačka najiskrenije želi Srbiju u članstvu Evropske unije, i to iz najmanje dve razloga – samo se Srbijom u EU obezbeđuje trajna stabilnost Zapadnog Balkana, a i time bi se dodatno pospešila već intenzivna trgovinsko-ekonomska saradnja.
Razlog zbog kojeg je baš u ovom trenutku srpskim zvaničnicima i javnosti zvanično dostavljeno „sedam stavki“ jesu majski opšti izbori u Srbiji i formiranje nove vlasti. „Zbog toga je Nemačka želela da omogući dovoljno vremena srpskoj vladi da nešto uradi pre izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, koji će biti predstavljen 10. oktobra“, navode sagovornici Danasa. Iako je pisanje izveštaja EK o napretku Srbije praktično završeno, još postoji izvestan prostor za njegovo dodatno poboljšanje.
Ipak, prema čvrstoj oceni sagovornika Danasa iz vrha CDU/CSU, Srbija neće dobiti datum početka pristupnih pregovora pre decembra 2013, a „tvrdnje da bi to moglo da se desi u julu sledeće godine nisu tačne“. „Beograd će imati vremena da ispune očekivanja Nemačke od oktobra ove do oktobra naredne godine“, naglašavaju izvori.
Kako kažu, Nemačka ne želi da se meša u ono što će se dogovoriti Beograd i Priština, pa tako i u vezi sa severom Kosova. „Smatramo da plan Martija Ahtisarija prvo treba da počne da se primenjuje, a onda da se otvore razgovori o severu i pronađe kreativno rešenje“, navode naši sagovornici iz Berlina.
Na pitanje da li su iznenađeni promenom vlasti u Srbiji i formiranjem vlade sa SNS na čelu, nemački zvaničnici ističu da njima nije važno da li je na čelu Tomislav Nikolić ili Boris Tadić, već je bitan rad na ispunjavanju zahteva i primeni onoga što je već dogovoreno između Beograda i Prištine. Mada, kako kažu, prethodna vlast nije bila dovoljno efikasna u obavljanju „domaćeg zadatka“.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Datum pregovora sa EU kada se ispune zahtevi Nemačke

Izvor: Radio 021, 15.Sep.2012

Srbija neće dobiti datum početka pristupnih pregovora sa EU pre decembra 2013. godine, do kada ima vremena da ispuni zahteve Nemačke.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.