Nema prečice do Evropske unije

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema prečice do Evropske unije

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File ocenio je u razgovoru za današnji slovački dnevnik SME da rezolucija UN o Kosovu otvara vrata EU i Srbiji i Kosovu, ali je istakao da nijedna strana neće moći "prečicama" ka članstvu.

File je naglasio da je sada najvažnije kakvi koraci će uslediti posle rezolucije, a da nije bitno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ko je oko rezolucije popustio ili nije, već to što je postignut jedinstven stav 27 članica Unije i Srbije o tako osetljivom pitanju kakvo je Kosovo.

"To je važan čin koji će otvoriti vrata za rešavanje mnogih pitanja, uključujući i evropsku perpsektivu, ne samo za Srbiju već i za Kosovo. Pokazanim jedinstvom u Njujorku prestajemo da samo pričamo o evropskoj perspektivi, već počinjemo da je zajednički ostvarujemo", rekao je File slovačkom listu.

Evropski komesar za proširenje nije ni sada želeo da pominje bilo kakav datum ulaska Srbije i Kosova u EU.

"Važno je da se pristupni proces odvija za obe zemlje paralelno. Mislim da niko neće želeti da koči jednu zemlju da bi je ona druga sustigla, ili da nekome pravi prečice da nadokandi propušteno. Prema svakoj ćemo pristupati prema njenim zaslugama", rekao je File.

On je odbacio ocene da je EU trenutno umorna od proširenja i da nije spremna da prima nove članice, podsetivši da se poslednjih osam godina raspravljalo o reformi evropskih institucija, a da do usvajanja Lisabonskog sporazuma nije ni bilo prostora za dalja proširenja.

"To se sada promenilo. Duže vreme nismo imali kandidata koji je bio stoprocentno spreman za članstvo. Nadam se da će Hrvatska uskoro biti takav kandidat", rekao je File.

Evropski komesar takodje je podržao ulazak Turske u Uniju, jer, kako je kazao, EU nije verski klub, a ako Turska prihvati evropske vrednosti, ima pravo na mesto u Uniji.

"Ali problem u pregovorima je kiparsko pitanje. Njegovo rešenje bilo bi veliki podstrek pregovorima", zaključio je Štefan File.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: Nema prečice do EU

Izvor: Mondo, 21.Sep.2010

Komesar za proširenje EU Štefan File ocenio je da rezolucija UN o Kosovu otvara vrata EU i Srbiji i Kosovu, ali je istakao da nijedna strana neće moći "prečicama" ka članstvu.

Nastavak na Mondo...

File: Prečice ka EU ni Srbiji ni Kosovu

Izvor: Politika, 21.Sep.2010

BRATISLAVA – Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File je ocenio u razgovoru za slovački dnevnik SME da rezolucija Ujedinjenih nacija o Kosovu otvara vrata Evropske unije i Srbiji i Kosovu, ali je istakao da ni jedna strana neće moći „prečicama” ka članstvu...File je naglasio da je...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.