Nema jeftinih cigareta ni u regionu

Izvor: B92, 04.Jul.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema jeftinih cigareta ni u regionu

Beograd -- Zemlje regiona, u kojima su akcize na cigarete kao i cene cigareta značajno različite, nameravaju da svoju akciznu politiku usklade sa politikom Evropske unije.

Politika Unije podrazumeva da akcize budu 90 evra na 1.000 komada cigareta.

Dok se to ne uradi, razlika u cenama paklice cigareta istog proizvođača u zavisnosti od zemlje do zemlje narednih godina i dalje će biti i do 100 odsto, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema tvrdnjama duvanskih kompanija, dovodi do povećenja šverca cigaretama u regionu.

U Srbiji se plaća 28 evra na 1.000 cigareta, a kako je rekao načelnik odelenja za obaveštajne poslove Uprave carina Željko Popović usklađivanje akciza bi dovelo do smanjanja krijumčaranje cigareta.

Kao i u regionu, akciza na cigarete se u Poljskoj sastoji iz fiksnog poreskog opterećenja i procentnog. Od januara ove godine fiksna suma je povećana na 40 evra na 1.000 cigareta a procentna je ostala na nivou 31,4 odsto cene u maloprodaji. Poljska, međutim, nije tako sklona kao Češka i Slovačka da povećava akcize i poskupljuje cigarete jer duvanska industrija zapošljava u Poljskoj oko 60.000 ljudi a u budžet se svake godine od nje sliva oko pet milijardi evra, što predstavlja približno osam odsto budžetskih prihoda.

U Crnoj Gori specifična akciza na cigarete iznosi 10 evra za 1.000 komada. U toj zemlji se plaća i proporcionalna akciza na cigarete koja iznosi 37 odsto od njihove maloprodajne cene. Naredno usklađivanje je planirano 2015. godine, a sve u cilju usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Od 1. januara ove godine u Bosni i Hercegovini povećane su minimalne akcize na duvanske prerađevine, zbog čega je došlo do povećanja cena cigareta. BiH namerava da postepeno povećava visinu akcize na duvanske prerađevine kako bi dostigla nivo od 64 evra za 1.000 komada do 2014. godine.

Minimalna akciza u BiH ne može biti manja od oko 0,40 evra po pakovanju od 20 komada cigareta. Posebna akciza plaća se oko 0,15 evra po paklici, plus proporcionalna akciza koja se obračunava po stopi od 42 posto.

U Hrvatskoj se plaća specifična trošarina od 180 kuna (oko 14 evra) za 1.000 komada cigareta plus proporcionalna trošarina koja je 33 odsto od maloprodajne cene cigareta.

Rumunska vlada je odlučila pre desetak dana da ne poveća akcize na cigarete do 1. jula 2012. godine. Trenutno akciza na cigarete je 76,60 evra na 1.000 cigareta. Posle ulaska u EU, Rumunija je počela da postepeno povećava akcize, što po oceni stručnjaka dovodi do povećanja sive ekonomije i šverca.

Češka je odlučila da poveća akcize na cigarete sa sadašnjih 79 evra na 1.000 komada cigareta na 90 evra koliko propisuje EU. Da skok ne bude šokantan - 50 evrocenti u proseku po kutiji cigareta, Češka će akcize podizati dva puta, jednom od 2012. godine, drugi put od 2014.

Povećanje akciza na cigarete i proizvode od duvana bio je jedan od prvih poteza koji je preduzela slovačka vlada desnice i centra na čelu sa premijerkom Ivetom Radičovom da sanira javne finansije i popuni budžetski deficit.

Od aprila ove godine u proseku kutija cigareta zbog više akcize skuplja je za 13 evrocenti, od 2013. godine sledi dalje poskupljenje za još 20 centi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.