Nedovoljna svest o reciklaži

Izvor: RTS, 10.Mar.2011, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedovoljna svest o reciklaži

Više od 90 odsto otpada u Srbiji završi na deponijama, dok je u EU situacija obrnuta. Otpad se može koristiti za proizvodnju toplotne i električne energije, ali je neophodno najpre edukovati stanovništvo.

U Srbiji se smeće i dalje odlaže bez značajnije selekcije, divljih deponija ima na svakom koraku, a reciklira se uglavnom pet ambalaža.

Do ulaska u Evropsku uniju, Srbija je obavezna da odlaganje i uništavanje komunalnog i drugog otpada u potpunosti prilagodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novim pravilima.

Godinama se kod nas u isti koš bacalo sve što u jednom domaćinstvu postane otpad: staklena, pet ambalaža, papir, ostaci hrane, tehnička roba i drugo.

Bez detaljnije selekcije sve to završava na jednom mestu - lokalnim deponijama.

U deponiji Jovanovac kod Kragujevca kažu da se do sada na smetlištima pronalazilo sve i svašta: delovi oružja, municije, pa čak i jedna protivtenkovska mina.

Selektovanje otpada, stoga, ima izuzetan značaj, ne samo iz ekoloških, već i iz bezbednosnih razloga.

Primera radi, Austrija je kao članica Evropske unije najdalje otišla u upravljanju komunalnim otpadom - smeće se od nastanka do uništenja detaljno selektuje, a građani su u obavezi da odvajaju plastiku od paprira, metala i drugog. Iznošenje smeća naplaćuje se po kilogramu otpada.

Kod nas se, međutim, još uvek radi na edukaciji.

Dejan Raonić, direktor Javno-komunalnog preduzeća Čistoća Kragujevac ističe da se u prvoj fazi usklađivanja sa standardima EU najpre mora raditi u edukaciji građana, načinima odvajanja komunalnog otpada.

Tek kada taj proces bude završen, kontrola pridržavanja novih pravila biće poverena komunalnim inspektorima.

Dok se sakupljeni otpad u Evropi koristi za proizvodnju toplotne i električne energije, kod nas, nažalost, ostaje nesikorišćen.

Procene su da se samo na kragujevačkoj deponiji nalaze rezerve metana vredne  stotine miliona evra.

U zemljama Evropske unije svega pet odsto otpada završi na deponijama, dok se 95 odsto reciklira.

U Srbiji je taj odnos drugačiji: više od 90 procenata završi na smetlištima, a neznatan procenat bude recikliran i izvezen.

U Srbiji je 2009. godine doneto je čak 16 zakona kojima se reguliše upravljanje komunalnim otpadom, ali do zelenog svetla za Evropsku uniju, nepohodno je da oni zažive i u praksi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.